Vyšoupli oltáře ven z kostelů, sundali kříže. Kvůli uprchlíkům

02.11.2015 8:00

Internetový server Christian Today informuje o nezvyklých úpravách, které provádějí němečtí křesťané ve svých svatostáncích. V některých kostelích v Německu jsou prý odstraňovány oltáře či dokonce kříže, aby se uprchlíci v zemi cítili „příjemněji“.

Vyšoupli oltáře ven z kostelů, sundali kříže. Kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boční oltář kostela sv. Anny na pražském Žižkově

Anketa

Líbí se vám, koho Miloš Zeman vyznamenal 28. října?

hlasovalo: 8294 lidí

V Oberhausenu nechali němečtí protestanté ve svém kostele odstranit významné symboly, jako jsou oltáře a kazatelny, aby se zde muslimští migranti z Blízkého východu a Afriky cítili „jako doma“. Pastor Joachim Deterding vysvětloval vše tím, že pouze chce, aby v této oblasti ubytovaných padesát uprchlíků cítilo, že jsou zdejší komunitou vítáni. „Předtím, než se zde budou uprchlíci pohybovat, budou odvezena sedadla, oltář a kazatelna,“ prohlásil Deterding pro média. Vedle těchto úprav uvnitř samotného kostela navíc budou instalovány pračky, aby si mohli uprchlíci sami prát své prádlo.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Farnost navíc plánuje poskytovat všem padesáti uprchlíkům zdarma jídlo. Mluvčí radnice v Oberhausenu Reiner Suhr sdělil, že všechny tyto aktivity směřující k pomoci uprchlíkům jsou činěny z laskavosti a dobré vůle. „Farnost to vše nabídla městu a my to velmi rádi přijímáme,“ uvedl Suhr. K podobnému kroku se rozhodli dle Christian Today také představitelé církve ve Stockholmu. Na začátku října vyzvala zdejší lesbická biskupka Eva Brunneová kostely ve své diecézi, aby odstranily všechny krucifixy, aby se tak kostely staly pro muslimské věřící poněkud přitažlivější. „Je důležité, že budou mít naše sestry a bratři místo, kde se budou moc modlit. Ukážeme tak naši pohostinnost a toleranci. A to bez ohledu na víru,“ dodala.

K podobnému „milosrdenství“ se odhodlala také na řeckém ostrově Lesbos ortodoxní církev, jež proměnila část svých svatostánků v provizorní přístřeší a nemocnice pro uprchlíky. „Dokonce i kněz a jeho manželka spěchali s šálkem horkého čaje, aby se mohli prokřehlí uprchlíci zahřát,“ poznamenala tamější dobrovolnice Helena Zahosová pro list Pappas Post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…