Vyšoupnutý Tomio Okamura nám sdělil zásadní věc: Mám podezření...

25.03.2015 14:29

Tomio Okamura, dnes již expředseda hnutí Úsvit, neprožívá lehké dny. Jak ale přiznal ParlamentnímListům.cz a v úterý i dalším médiím, bláto a špína, která na něj padá, ho nezastaví. „Otřu si obličej a půjdu dál. Musím splnit to, k čemu mně dali občané důvěru a proč mě poslali do Poslanecké sněmovny, nebo pro to alespoň udělat maximum,“ řekl.

Vyšoupnutý Tomio Okamura nám sdělil zásadní věc: Mám podezření...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Pořad ČT Reportéři nebo například týdeník Reflex. V obou těchto sdělovacích prostředcích se objevily „zaručené“ informace o tom, že Tomio Okamura odklání, nebo dokonce tuneluje peníze z hnutí Úsvit. Reflex, který se dostal k několika dokumentům ze stranického účetnictví, na to na jejich základě upozornil již počátkem března. Okamura však od počátku zveřejněná obvinění odmítá. ParlamentnímListům.cz poskytl i bližší vysvětlení – nebo chcete-li – svou verzi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vše se dále vyhrotilo tento týden v úterý, kdy byl dokonce Okamura spolu s Radimem Fialou vyloučen z poslaneckého klubu hnutí Úsvit a vyzván k zaplacení několikasettisícové částky.

„Bohužel, my jsme celou zprávu, kterou pučisté vydali, neviděli, nebyla nám poskytnuta, víme jen to, co zmínila média, a jen na to tedy můžu i já reagovat,“ předeslal Okamura.

Podivná kontrolní komise?

Podle něj je vše kolem těchto událostí značně podivné, poněvadž například zmiňovanou zprávu, která v úterý vedla k radikálním závěrům ostatních členů Úsvitu (pučistů, jak je T. Okamura nazývá), sice zpracovávala takzvaná „kontrolní komise“, ovšem byla složená z původní účetní Věcí veřejných Moniky Kašníkové, z exposlance VV Jiřího Štětiny a z osobního právníka Víta Bárty magistra Jana Matese. Už to samo o sobě pokládá bývalý šéf Úsvitu za značně nestandardní.

„Komise se přitom nezabývala účetnictvím a efektivitou nákladů hnutí, ale pouze se zaměřila na vytvoření kompromitujících materiálů proti mně – tedy Okamurovi. Důkazem je, že zcela pominula firmu, která je zdaleka největším příjemcem peněz z Úsvitu, která odčerpává polovinu všech příjmů Úsvitu z celkových 120 milionů korun a jejímž jednatelem je člen předsednictva a zároveň zaměstnanec právníka Víta Bárty. Dle mého zásadním důvodem mého odstavení byla obava o udržení příjmů této firmy. Já jsem odhalil podezřelé okolnosti již vloni na podzim, upozornil jsem na ně. Vzhledem k tomu, o kolik jde peněz, se domnívám, že to je jeden z hlavních důvodů toho, čemu nyní musím čelit,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tomio Okamura.

Popřel i to, že by hnutí Úsvit bylo v minusu. „Tento dojem se snaží uměle vytvořit pučisté, aby odvedli pozornost. Naopak, v hnutí Úsvit zbývá do konce volebního období minimálně 20 milionů korun. Ty budou čerpány v průběhu dalších let. Celkem tedy pučisté hrají o 80 milionů korun (60 + 20) z rozpočtu Úsvitu, tedy o drtivou většinu. Já osobně jsme zvědavý, jak dopadne kontrola hospodaření, jejíž výsledky by měly být příští týden. Předpokládám, že bez připomínek – koneckonců – pokud by se totiž zjistily nějaké zásadní chyby, zastavilo by se i čerpání oněch zbývajících 20 milionů ze státních prostředků – a to si určitě nikdo nepřeje,“ reagoval dál Okamura ve svém vyjádření pro naši redakci.

Chtěl vrátit jen peníze, které původně sám do hnutí vložil

Vyjádřil se poté i k tomu, co mu stanovila v úterý kontrolní komise – tedy že by měl vrátit částku ve výši 560 000 korun, včetně DPH, která mu byla uhrazena za plán předvolební kampaně. „Žádný takový plán nebyl nikdy účtován. 560 tisíc korun byly náklady na doplňovací senátní kampaň na Zlínsku ihned po sněmovních volbách, které jsem vynaložil na žádost předsednictva ze svých prostředků v čase, kdy hnutí ještě nemělo peníze ze státního příspěvku. Ty totiž přišly až v druhé polovině prosince 2013. Hnutí mně tak jen následně proplatilo mé náklady na kampaň senátního kandidáta hnutí Úsvit,“ upřesnil Okamura.

Ten se podivuje i nad tím, že byl dál vyzván, aby uhradil k výše uvedené částce ještě úrok přes 200 tisíc korun. „Zde je vidět manipulativnost komise – úrok byl totiž celým předsednictvem dne 18. března písemně zrušen, takže neexistuje,“ uvedl Okamura. Brání se, že peníze z Úsvitu sice podle všeho zřejmě skutečně utíkaly, ovšem ve prospěch zcela jiné osoby než je on sám. Navíc na to on několikrát upozorňoval, v některých případech dokonce i písemně – což může doložit podacími lístky z pošty.

Pochybnosti a podezření létají dál. A mají silný kalibr

Tím však výčet toho, co mu zbývající členové Úsvitu mají za zlé, nekončí.  „Komise zpochybnila výdaje za práci, kterou pro mne vykonávaly tři firmy. Jenomže práci těchto firem jsem nikdy nepřebíral ani neproplácel. Dá se lehce prokázat, že tak činil druhý statutární orgán hnutí – a tím byl tajemník Jan Zilvar. Práce těchto firem je doložitelná, kontroloval ji hloubkově i auditor, a její cena přesahuje fakturované částky. Smlouvy ale mohlo kdykoliv předsednictvo vypovědět, já byl pouze jeden z pěti a neměl jsem právo veta,“ hájí se Tomio Okamura.

Podle něj je velice nešťastné i to, že v rámci ‚očernění jeho osoby‘ dochází k přepočítávání hodnoty prováděné smluvní práce na hodiny. „Analýzy, strategické projekty, hledání témat, taktické konzultace a hlavně nalézání řešení, včetně návrhů zákonů, nelze měřit hodinami práce, protože byť některá myšlenka se dá napsat během pár vteřin, k jejímu nalezení je často třeba i letité kontinuální studium problematiky, desítky schůzek a jednání a studium stovek stran materiálů. A mimochodem například poslední platbu té kritizované firmě ATM schválilo celé, opakuji celé, předsednictvo ještě před pár dny – také 18. března. Máme v ruce originál tohoto dokumentu s originály podpisů všech členů předsednictva. Nikdo, ani pučisté, práci firmy tedy ještě před nedávnem nezpochybnil a naopak oni připojili podpisy pod souhlas s platbou,“ vysvětlil dál Tomio Okamura.

A poukázal na další nešvary v hospodaření Úsvitu, které odhalil, ale které nebyly ‚jeho dílem‘ , i když jsou mu nyní přičítány nekalé úmysly a snahy o obohacení sebe či jeho firem. „Mohu dát příklad toho, jak předsednictvo Úsvitu odsouhlasilo třeba principy financování komunálních voleb a rozpočet k nim. Tento rozpočet byl překročený a financování proběhlo naprosto neprůhledně, neboť se objevily důkazy o tom, že lidé z Věcí veřejných a lidé na ně napojení tunelují Úsvit. Proto se domnívám, že i boj o vyšetření falešných faktur proplácených místopředsedou hnutí Zilvarem byl dalším spouštěcím mechanismem dnes již dokončeného puče v našem hnutí,“ uvedl Okamura slova, která byla rozeslána taktéž v tiskovém vyjádření do médií.

Trestní oznámení. Odhalí policie pravdu?

Na závěr pak přiznal, že v průběhu puče a krátce před ním již byl nucen podat několik trestních oznámení. „Již 23. února podal například Radim Fiala trestní oznámení pro trestný čin podvodu, zpronevěry a porušení povinností při správě cizího majetku. Následně jsem toto oznámení doplnil i já. Chceme, aby celou záležitost prověřila policie,“ uzavřel Tomio Okamura vyjádření k tomu, jak vše, co se nyní děje kolem něj, vnímá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…