Vyšší důchody, vyšší přídavky, mír ve světě, všechno možné. Ministři ČSSD si vytyčili smělé cíle

10.01.2017 10:15

O svých prioritách na zbytek volebního období hovořili dnes na tiskové konferenci premiér a ministři za sociální demokracii.

Vyšší důchody, vyšší přídavky, mír ve světě, všechno možné. Ministři ČSSD si vytyčili smělé cíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že ČSSD prosazuje peníze z přebytku státního rozpočtu za rok 2016 převést na zvláštní důchodový účet, který existuje v rámci státního rozpočtu. Odůvodnil to tím, že v 90. letech vláda používala peníze, které byly vybrány na důchody, na jiné výdaje státního rozpočtu.

„My bychom rádi využili této situace, abychom tento dluh z 90. let napravili. Aby byly prostředky na valorizace penzí,“ uvedl Sobotka s tím, že ČSSD na tomto řešení trvá. „Myslíme, že by to bylo nejlepší využití rozpočtového přebytku.“

Pobočky pošty by se neměly zavírat

V plánu je také zavést otcovskou dovolenou nebo možnost rychleji čerpat rodičovský příspěvek. Nový systém valorizace penzí by měl umožnit jejich rychlejší valorizaci.

Sociální demokracie také počítá s nižšími limity na doplatky léků, a to u dětí a seniorů.

Ministr vnitra Milan Chovanec si pochvaloval, že pokles kriminality činí až 40 %. „V některých oblastech stále drobná kriminalita přetrvává ve větší míře,“ posteskl si. Proto bude spuštěn pilotní projekt, podrobnosti o něm budou zveřejněny v únoru či březnu. Počítá se také se zvyšováním mezd policistům a hasičům.

Česká pošta by se měla dále stabilizovat, bude obsluhovat 3000 poboček. „Nechceme žádné zavírat,“ ujistil Chovanec.

Rozvoj internetu za evropské peníze

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že českou diplomacii bude nejvíce zajímat mírové řešení konfliktů, které by mělo vytvořit podmínky pro návrat těch, kteří utíkají. Plánuje se také posílení návratové politiky. Ohledně vyjednávání o brexitu bude snaha vyjednat co nejpříznivější podmínky pro naše občany žijící v Británii. Posilovat bude také ekonomická diplomacie.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se chce soustředit na modernizaci ekonomiky, podporu exportu, rozvoj internetu. Zaměřovat se chce také na to, aby investice přicházející do ČR byly s vysokou přidanou hodnotou. Počítá se s podporou exportu do zemí, jako je Írán, Ázerbajdžán. A s čerpáním evropských peněz na výstavbu internetu.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová plánuje zavedení dlouhodobého ošetřovného až na tři měsíce pro lidi, kteří pečují o těžce nemocného příbuzného. Zvyšovat by se také měla náhrada mzdy pro dlouhodobě nemocné.

Valorizace důchodů má být taková, aby se dále nepropadaly vůči průměrné mzdě. V plánu je též zákon o zálohovaném výživném. Má se rozšířit počet rodin, které dostanou přídavky na děti.

Snížit nezaměstnanost ve vyloučených lokalitách

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka se chce zaměřit na řešení nezaměstnanosti v sociálně vyloučených lokalitách, kde se nezaměstnanost pohybuje mezi 80 a 85 %. Nástrojem by měla být Agentura pro sociální začleňování. Dokončit by se měla novela insolvenčního zákona. Mělo by být zakotveno právo na základní právní poradenství s regulačním poplatkem sto korun.

Připravuje se rovněž zákon o lobbingu, měla by být povinná registrace schůzek lobbistů s politiky. „Myslím, že je to dobré protikorupční opatření,“ podotkl.

Ministryně školství Kateřina Valachová chce prosadit vyšší podporu pro délesloužící učitele. Využije doporučení Sněmovny opakovaně zvyšovat v následujících třech letech rozpočet pro školství, od mateřských škol po vysoké školy. Jejím cílem je zvýšit rozpočet na školství o 1 % HDP, tím bychom se dostali na úroveň Rakouska.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík uvedl, že již od 1. 7. dostanou přidáno všechny sestry, které pracují u lůžka ve směnném provozu, a to dva tisíce korun. Našly se na to dvě miliardy korun, které to ročně bude stát. Bude pokračovat zvyšování tarifních platů každý další rok, tak jak se k tomu vláda zavázala. Limit doplatků u dětí a důchodců se sníží na 1000 Kč z 2000 Kč a u důchodců nad 70 let na 500 Kč. „Doufám, že od 31. 5. začne platit protikuřácký zákon,“ podotkl ministr.

Přijímat by se měli všichni studenti medicíny, kteří složí přijímací zkoušky. To by mělo platit od akademického roku 2018. Má to zabránit propadu počtu lékařů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …