Vystoupit z EU? Zle bychom na to doplatili, řekl Dienstbier

20.11.2012 13:05

Z Evropské unie bychom měli vystoupit, myslí si řada odpůrců našeho členství v tomto společenství. Argumentují především tím, že nejsme suverénním státem a EU nám jen nařizuje nesmyslné předpisy o tom, jak se mají jmenovat naše potraviny. Senátor a prezidentský kandidát Jiří Dienstbier však tvrdí, že tyto regulace si schvalujeme sami prostřednictvím našich zástupců v Evropské radě a neumíme se proti nim včas ohradit.

Vystoupit z EU? Zle bychom na to doplatili, řekl Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Skoro dvě třetiny Čechů nesouhlasí s rozhodnutím Evropského soudu, podle kterého už nesmí být používán název „pomazánkové máslo“. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedla společnost STEM/MARK. Měli bychom proto vystoupit z Evropské unie? Řada lidí si myslí, že ano. Například Strana svobodných občanů by raději naši zemi viděla v Evropské zóně volného obchodu. Miloš Zeman dokonce přestal pít kvůli byrokratickým nařízením z Bruselu svoji oblíbenou becherovku.

Brusel do toho nemá mluvit

„Ředitel firmy, která ji vyrábí, mi říkal, že museli splnit normu Evropské unie a zvýšit obsah cukru v becherovce. Proto mi přestala chutnat a přestal jsem ji pít. Dozvěděl jsem se také, že EU připravuje další direktivu, že všechny záchody v celé EU mají mít jednotnou formu, aby byla minimalizována spotřeba vody. Je to odstrašující a je to nesmysl a celá EU, pokud se tato norma prosadí, bude smrdět. Tyto byrokratické předpisy musíme odmítnout, protože spadají do kompetence národních parlamentů a národních vlád a Brusel do toho nemá co mluvit,“ řekl při své nedávné návštěvě Přerova Miloš Zeman.

Regulace si schvalujeme sami

Jeho protikandidát v přímé volbě prezidenta a sociální demokrat Jiří Dienstbier uvedl, že je potřeba se včas proti těmto regulacím ohradit. „To, jak občas tady někdo nadává, že nám EU schvaluje úplné nesmysly, tak ty schvalujeme sami prostřednictvím našich zástupců v Evropské radě. Takže jde o to, abychom se proti nesmyslům včas ohradili, aby náš zástupce vystupoval kompetentně a naše argumenty uplatnil,“ řekl ve středu studentům Univerzity Palackého v Olomouci senátor Dienstbier.

To, co by pro nás podle něj mělo být zásadní, jsou dobré vztahy se sousedy, fungující a pokračující evropská integrace. „Kdybychom teoreticky vystoupili z EU nebo zůstali na okraji, což nám dnes hrozí při našem postupu k fiskální unii, bankovní unii, pokračující hospodářské a politické unii, tak ostatní budou přijímat rozhodnutí, na která my nebudeme mít žádný vliv, ale která stejně budeme muset respektovat, protože nemáme šanci se jim jakkoliv vyhnout. Takže naše faktická suverenita je mnohem vyšší jako členské země EU,“ uvedl dále Dienstbier.

Žádná jiná budoucnost není

Žádnou jinou cestu, než pokračovat v evropské integraci proto Dienstbier nevidí. Jakákoliv jiná alternativa by měla podle něj fatální dopady pro Českou republiky, jak z ekonomického hlediska, tak dlouhodobě i z hlediska bezpečnosti. „Každý politik, který uvažuje racionálně, tak ví, že žádnou jinou budoucnost, než v pokračující evropské integraci, nemáme. Kdykoliv se mezinárodní systém rozpadl, tak jsme na to docela zle doplatili. Tím nejhorším případem je samozřejmě druhá světová válka,“ uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…