Vystrašit! hlásí Flegr. A opět začal: Leden a covid

16.12.2020 7:24

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr se obává, že v lednu vypukne v Česku třetí vlna koronavirové pandemie. Bude tak třeba opět zpřísnit opatření proti šíření koronaviru, míní. Uvedl to v hlavních zprávách na CNN Prima News.

Vystrašit! hlásí Flegr. A opět začal: Leden a covid
Foto: archiv J.Flegr
Popisek: profesor Jaroslav Flegr

„Budeme muset přitáhnout šrouby,“ uvedl parazitolog Jaroslav Flegr pro CNN Prima News. O Vánocích totiž podle něj opět přituhne, ale hlavní problém přijde až po nich. „V lednu vypukne třetí vlna,“ domnívá se. Již v současné době je pět krajů v nejhorším stupni protiepidemického systému. V případě však, že počítáme i antigenní testy, je v pátém stupni jen jeden kraj. PES je tak podle Flegra jen hra s čísly.  

„Na počtu hospitalizovaných vidíme, že situace se zhoršuje. Zároveň na jiném stupni vidíme, jak se zlepšila. Evidentně je to teď chybné, takže jsme se měli držet starého systému PES, nebo vzít toho nového, ale změnit podle něj opatření,“ dodal Flegr a opět burcuje, aby lidé zůstávali co nejvíce doma. 

On sám nebyl ani pro to, aby děti chodily zpátky do školy nebo aby se otevřely restaurace. 

Flegr je znám svým strašením, zhruba před 14 dny mimo jiné vysvětloval, proč tvrdil, že bude tisíc mrtvých s covidem za jeden den. Podle svých slov čísla „malinko nadsadil“, aby lidi vystrašil. A teď má pocit, že bude třeba lidi vystrašit znovu. „Já mám pocit, že jsou příliš málo vystrašení,“ kroutil Flegr na konci listopadu hlavou.

„Já se bojím, že jsou lidi příliš málo vystrašení. Já jsem teďko dělal dotazník, který mi vyplnilo už 38 tisíc lidí, ve kterém se ukázalo, že ti, kdo mají úzkost, tak mají menší pravděpodobnost, že se nakazí koronavirem. Úzkost nebo deprese není legrace, tím nás vybavila příroda právě pro tyhlety případy. To, že se toho lidi přestali bát, naštěstí teda většina ne, ale ta křiklavá menšina tady je, tak to je tragédie. Kdyby se lidi víc báli, tak tady nemuselo být přes 7 tisíc mrtvých,“ rozvíjel svou úvahu Flegr s tím, že i tak svým strašením zachránil mnoho lidí. „Nelituju toho, protože si myslím, že to zachránilo spoustu životů,“ zdůraznil v pořadu DVtv.

Nakonec se ale přece jen omluvil všem lidem, které vyděsil, byť zdůraznil, že toho vlastně nelituje, protože kdyby to neudělal, mohlo umřít víc lidí. „Kdybych se vrátil měsíc dozadu, tak udělám to samý, protože je mi líto těch životů,“ pravil profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…