Vzbuzuji emoce, ale aspoň nejsem vlažný. Kalousek v ČT citoval Bibli

15.10.2012 21:41

Miroslav Kalousek nespatřuje sám v sobě negativní přínos TOP 09. Je sice kontroverzní a vzbuzuje u lidí emoce, ale aspoň není „vlažný“, jak citoval Bibli. Navíc není jen obyčejným členem strany, nýbrž jedním z těch, kdo ji založil.

Vzbuzuji emoce, ale aspoň nejsem vlažný. Kalousek v ČT citoval Bibli
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu ČT Hydepark

TOP 09 nedopadla ve volbách nijak slavně, připustil to i její předseda Karel Schwarzenberg. Podobný názor má i 1. místopředseda Miroslav Kalousek. „Samozřejmě, že jsme si to přáli lepší, na druhou stranu to byly naše první krajské volby,“ uvedl v pořadu Hyde Park na ČT.

Má tedy vztáhnout výsledky krajských voleb na působení TOP 09 ve vládě? „Je to jistá reflexe voličů a já ji beru velmi vážně,“ připustil. „Vláda může čerpat legitimitu pouze z voleb do Poslanecké sněmovny, tak zní naše ústava,“ dodal však vzápětí.

Výsledek strany nevztahuje příliš sám na sebe. „Vzbuzuji emoce. Je mnoho lidí, kteří mě nemusí,“ uznal. Zároveň má ale i mnoho přívrženců, jakýsi „fan club“, jak sám řekl. „Nejsi horký, ani studený, jsi vlažný, a tak tě vyvrhnu z úst svých,“ citoval Kalousek Bibli. Na mysli měl to, že lépe být kontroverzní než nevýrazný. Kdyby se však jeho strana rozhodla, že ho již ve svých řadách nechce, je prý připraven odejít.

„TOP 09 tady nepochybně překáží politické konkurenci,“ dodal také. „Je logické, že na její silnou figuru směřuje mimořádná palba.“

Dříve byl však silnou figurou lidovců, kteří nyní v krajských volbách výrazně posílili. Případnou vládu s KDU-ČSL by Kalousek vítal. „Koneckonců, kdyby tam byli oni a ne Věci veřejné, tak věřím, že by ta politická scéna vypadala kultivovaněji,“ usmál se.

Čím si ale vysvětluje takový úspěch lidové strany? „Její preference rostou proto, že v podstatě nic nedělá,“ míní. „Kdo nic nedělá, je oblíbený,“ dodal s tím, že ale tuto stranu samozřejmě nemůže nijak pomlouvat, když byl po dlouhou dobu jejím předsedou. Ve sněmovně by si ji za několik let dokonce přál. Natolik je s ní spjat, že si ji v jednu chvíli spletl se svou domovskou TOP 09.

Velkými problémy, které nyní vláda řeší, jsou například církevní restituce či daňový balíček. U restitucí Kalousek nepředpokládá, že by nějak odradily voliče TOPky – přece jen, strana je měla v předvolebním programu. U DPH by se zřejmě už tolik nedivil, provází ho totiž vyjednávání uvnitř ODS.

„Jsme ochotni ke kompromisům ohledně daní,“ připustil Kalousek. Zároveň však zopakoval, že s „rebely“ z řad ODS on sám jednat nebude. „Musí být garance, že podobné cukání bylo naposledy,“ dodal na adresu předsedy strany Petra Nečase. Ten navrhne koaličním partnerům i zmíněným rebelům v ODS kompromis v daňovém balíčku, jak ParlamentníListy.cz jako první zjistily, kdy by základní sazba DPH příští rok měla zůstat na 20 procentech, zvedla by se pouze snížená sazba ze 14 na 15 procent.

Pokud by se příští rok nezvyšovala základní dvacetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, znamenalo by to ve státním rozpočtu výpadek zhruba deseti miliard korun. O stejnou částku by musely být nižší výdaje. Takto komentoval v ČT chystaný Nečasův návrh ministr financí Miroslav Kalousek.

„Jeden bod ve spodní sazbě DPH je zhruba šest až 6,5 miliardy korun. Jeden bod v horní sazbě je zhruba deset miliard korun dopad do státního rozpočtu," řekl Kalousek.

Dodal, že takový kompromis by vyžadoval dohodu, že se na výdajové straně o stejnou částku sníží výdaje. „Muselo by se to odrazit i na výdajové straně a já upozorňuji, že tam už se bude za současné situace řezat do živého," řekl Kalousek.

„Nevíme, zda nás předseda vlády osloví, ale obecně platí, abychom mu nekomplikovali situaci, tak jsme připraveni k určitému kompromisu v konsolidačním balíčku," doplnil ministr. Podmínkou ale prý budou garance schválení penzijní reformy a církevních restitucí. "Chtěli bychom také alespoň morální závazek, že podobné chování - nedodržování dohod a cukání, bylo naposledy," dodal.

Na závěr se ministr financí krátce zamyslel nad současnou situací ve společnosti i v politice. „Bída české politiky kráčí ruku v ruce s bídou české žurnalistiky,“ prohlásil. „Jde o poctivou odpověď na to, zda všechna média přinášejí objektivní informace,“ dodal spolu s tím, že někdy by se až ze zoufalství utopil.

„Tím neříkám, že nedělám chyby. Ale ta odpovědnost je společná,“ poznamenal. Podobně vidí i náladu společnosti, za kterou nemusí být nutně jen konkrétní politické události. „Já myslím, že to máme v povaze, takové to věčné remcání,“ zamyslel se. „Je to prostě národní mentalita,“ usmál se na závěr pořadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…