Vždy jsem byl proti vzniku státních fondů, napsal Kalousek

14.08.2012 17:27

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) přišel na vážná pochybení v některých státních fondech a navrhl, aby byly sloučeny nebo zrušeny. Státní fond životního prostředí (SFŽP) má například nesrovnalosti v evidenci majetku a fond kultury zase přes šest let neposkytl ani jedinou dotaci. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na svém facebookovém profilu v pondělí připomněl, že byl vždy proti vzniku těchto fondů a stále prosazuje jejich zrušení.

Vždy jsem byl proti vzniku státních fondů, napsal Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

K nálezu NKÚ Kalousek uvedl, ž byl vždy proti jejich zakládání a v současnosti navrhuje jejich zrušení. „Bohužel, můj názor zatím nebyl většinový,“ dodal ministr financí.

Fondy zvyšují provozní náklady státu

Podle Kalouska znamenají státní fondy rozpočtovou nedisciplínu, zvyšují provozní náklady státu a projevují se kolem nich různé zájmy. „Připomeňme, že dva nejdůležitější z nich jsou pohrobky tzv. opoziční smlouvy,“ uzavřel svůj komentář.

Kontrola NKÚ prověřovala hospodaření fondů v letech 2008 až 2010. Jednalo se o Státní fond životního prostředí ČR, Státní fond kultury ČR, Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a Státní fond rozvoje bydlení ČR.

„Neuspokojivé fungování státních fondů z části pramení z obecnosti zákonů, kterými byly jednotlivé fondy zřízeny,“ píše se v tiskové zprávě NKÚ. Fondy prý nekladou důraz na zajištění dostatečných příjmů, a tak musejí spoléhat na dotace státu, které přitom mají být jen mimořádnou výpomocí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…