Vždyť jste to dělali taky, a to se mlčelo. Ty vaše politické hry: Čunek píše Hamáčkovi kvůli stavbě nové nemocnice ve Zlíně, schválené mimo program. Ostré čtení!

20.02.2020 16:55

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) vidí v doporučení Ministerstva vnitra opakovat hlasování o stavbě nové krajské nemocnice za osm miliard politiku. Argumentuje tím, co se podle něj na Zlínsku dělo v minulosti a právě za vlády tamních sociálních demokratů.

Vždyť jste to dělali taky, a to se mlčelo. Ty vaše politické hry: Čunek píše Hamáčkovi kvůli stavbě nové nemocnice ve Zlíně, schválené mimo program. Ostré čtení!
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

Ministerstvo vnitra doporučilo Zlínskému kraji opakovat či opětovně potvrdit hlasování o projektu stavby nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Hlasování o investici za osm miliard bylo totiž do programu hlasování prosincového zastupitelstva zařazeno mimo dopředu avizovaný program. Podle výkladu resortu vnitra (aktuálně pod vedením ministra Jana Hamáčka za ČSSD) by hlasování o této investici mimo dopředu zveřejněný program mohlo být v rozporu se zákonem o krajích (ParlamentníListy.cz se tématu věnovaly například ZDE).

Hejtman Zlínského kraje za KDU-ČSL Jiří Čunek na rozhodnutí Ministerstva vnitra reagoval prostřednictvím otevřeného dopisu adresovaného Hamáčkovi (k dispozici v plném znění ZDE). V něm naznačuje, že podle jeho názoru může být doporučení resortu motivováno politicky.

„Chcete pouze pomoci svým stranickým kolegům ve Zlínském kraji v jejich opozičním boji před krajskými volbami,“ píše Čunek a dodává, že podle něj tito sociální demokraté (Hamáčkovi straničtí kolegové, jak zmiňuje) „neberou ohled na občany, tedy pacienty“.

Následně zlínskou ČSSD kritizuje za to, co dělali či spíše nedělali v minulosti, když byli na Zlínsku tzv. u kormidla. Sociální demokraté, když vládli na Zlínsku, podle Čunka nejenže nezačali krajskou nemocnici ve Zlíně rekonstruovat, ale „zadlužili ji téměř miliardou korun“. „To, že se Vy jako vrcholný představitel státní správy zpronevěříte svému poslání a ohýbáte zákon, mě hluboce uráží,“ píše Čunek.

Co se týče prohlasování projektu stavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích dodatečně a mimo dopředu schválený program zastupitelstva, nevidí na něm Čunek zřejmě nic špatného. Argumentuje přitom nálezem Ústavního soudu ČR č. 331/02. Hamáček toto rozhodnutí Ústavního soudu podle Čunka dokáže „překroutit zcela naopak, přičemž všem je jasné, že toto Vaše případné rozhodnutí musí být soudem zrušeno“.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Pane ministře, uvědomujete si, že tyto politické hry stojí Zlínský kraj ohromné prostředky, zdržení,“ píše Čunek. „Místo, abychom co nejrychleji zajistili občanům zdravotní péči v nové nemocnici, musíme dávat stamiliony do provizorních oprav staré nemocnice, abychom ji do doby výstavby nemocnice nové udrželi v chodu,“ píše Čunek. Dále uvádí, že je samozřejmé, že tyto finanční ztráty bude Zlínský kraj po Ministerstvu vnitra vyžadovat. „Chci Vás upozornit, že se kvůli Vašemu jednání, pane ministře, stanete v očích svých úředníků nevěrohodným, a ve veřejnosti utvrzujete názor, že nezávislá státní správa neexistuje a vše je řízeno politickými zájmy,“ píše dále Čunek. Čunek prý z „pracovních setkání s právníky“ Ministerstva vnitra ví, že tito právníci, „žádné pochybení na straně Zlínského kraje neshledávají“ a pouze „s nelibostí plní“ Hamáčkovu vůli. „A buďte si jist, že si tuto skutečnost nenechávají pro sebe,“ dodává Čunek.

„Proto nic nenamítali, když ČSSD, v té době nejsilnější strana krajské zlínské vlády, systematicky, a až v den zasedání zastupitelstva, zařazovala dodatečně body do programu,“ namítá hejtman Zlínského kraje. Dále uvádí, co se na Zlínském kraji podle něj dělo v minulosti.

Podle Čunka bylo za vlády sociálních demokratů na Zlínsku mezi lety 2012 až 2016 na kraji jednáno o celkem 213 dodatečných bodech z celkového počtu 825 projednávaných bodů. To představuje celkem 25 procent všech bodů, o kterých tehdejší zastupitelstvo jednalo. Podobně tomu bylo na Zlínsku i v období 2008 až 2012, kdy na Zlínském kraji rovněž vládla ČSSD.

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

Oproti tomu Čunek argumentuje, že za doby jeho tříletého působení ve funkci hejtmana bylo do jednání zastupitelstva mimo program zařazeno „28 dodatečných bodů z celkových 787 projednávaných bodů“, což činí oproti éře vlády sociálních demokratů nad krajem pouhých 3,6 procenta.

Projednávání projektu stavby nové krajské nemocnice podle Čunka probíhalo pod dozorem veřejnosti. „O nové nemocnici se opakovaně jednalo a hlasovalo nejen na zasedáních zastupitelstva Zlínského kraje. Od začátku roku 2019 při veřejných debatách s občany napříč celým Zlínským krajem,“ píše Čunek.

Čunek podle svých slov věří, že prozkoumání „všech uvedených souvislostí“ Ministerstvo vnitra přijme závěr, „že usnesení o výstavbě nové nemocnice ze strany Zlínského kraje bylo v souladu se zákony“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…