Vzkaz Teličky čtenáři ohledně uprchlíků: Nastudujte si, kdo všechno se podílel na evropské kultuře. A nemějte strach

22.08.2015 17:53

Z PROFILŮ Europoslanec Pavel Telička (ANO) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Nevyhýbal se dotazům na řeckou krizi, uprchlíky a dokonce došlo i na humanitární bombardování Srbska na konci minulého tisíciletí.

Vzkaz Teličky čtenáři ohledně uprchlíků: Nastudujte si, kdo všechno se podílel na evropské kultuře. A nemějte strach
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Překvapilo ho prý, jak rychle došlo k pádu řecké vlády Alexise Tsiprase. Přesto věří, že současná dohoda věřitelů a Řecka může zůstat v platnosti, byť se samozřejmě může stát, že zvítězí ještě extremističtější strana, než je ta Tsiprasova, a vše se zkomplikuje.

„Bylo to rychlejší, než mnozí z nás očekávali. Ale je to důsledek celkem zdravého vývoje posledních týdnů. Uvidíme, jaký bude další vývoj, zda se podaří sestavit vládu bez voleb nebo dojde k předčasným volbám. Pokud sestaví vládu síly, které přispěly ke schválení reforem a dohod, neměl bych větší obavy. Jestliže dojde k předčasným volbám, bude hodně záležet už na předvolební kampani a samozřejmě na výsledku voleb. Nicméně je vidět, že i silně populistický Tsipras nakonec nemohl jinak, než se chovat celkem zodpovědně. Jistě, vždy je riziko, že přijde ještě populističtější krajní politická síla. Nezbývá, než nějaký týden vyčkat,“ odepsal Telička.

Další dotazy se týkaly uprchlické krize. Pan Filip David chtěl od Teličky slyšet, zda si Evropa dokáže udržet své hodnoty uprchlické krizi navzdory. Politik odvětil, že Evropa už přežila mnohé, takže může přežít i teď. Evropská kultura má silné kořeny, které vlna uprchlíků nemůže vyvrátit. „Strach není na místě. Vůbec bychom měli být schopni přemíru strachu odhodit. Jsme mnohem silnější, než abychom se strašili způsobem, který je v tomto období přítomen. Mimochodem, stojí za to se začíst, kdo všechno, z jakých koutů i mimo Evropu evropskou kulturu formoval,“ napsal politik.

Nakonec Telička odpovídal i na dotaz týkající se „humanitárního bombardování“ Srbska na konci minulého tisíciletí kvůli Kosovu. „Každé bombardování je aktem, který  nemůže vítat žádný rozumný člověk. Ospravedlnit ho lze jedině v případě obrany či nějaké ‚krajní nouze‘. Co mě k tomu vede? Důsledky – ztráty na lidských životech a mnohdy nedozírné materiální a duchovní škody,“ vyjádřil svůj názor Telička.

Další odpovědi europoslance Teličky najdete zde

V odpovědi europoslance také zaznělo, že by vyspělejší státy měly pomáhat těm méně rozvinutým a totéž platí v rámci naší společnosti. I my bychom měli pomáhat potřebným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…