Vztek na ČT. Jaká „debata“? Socha jde k zemi a z obrazovky se line...

13.06.2020 11:50

Lidská bouře dosáhla v USA takových rozměrů, že už jí padají za oběť i sochy prezidentů či socha Kryštofa Kolumba. Demonstranti, kteří vyrazili do ulic kvůli smrti černocha George Floyda, jehož udusil policista, dávají najevo, že hodlají znectít pomníky lidí, kteří se podle nich nechovali správně. A brněnský právník Tomáš Tyl vybuchl; nikoli kvůli americkým demonstrantům, nýbrž kvůli reportáži ČT.

Vztek na ČT. Jaká „debata“? Socha jde k zemi a z obrazovky se line...
Foto: Screen ČT24
Popisek: Demonstranti v USA boří pomníky

V desítkách měst Spojených států už třetí den zuří nepokoje. Tisíce lidí pochodují ulicemi a žádají nápravu systému. Systému, v němž policista během zadržení udusil černocha George Floyda.

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí

Část demonstrantů však od pokojných protestů přešla k rabování, k zapalování budov a k boření soch lidí, kteří se – podle jejich názoru – v minulosti nechovali správně. Kupříkladu to byli otrokáři, nebo udělali něco, čím se demonstrantům znelíbili.

K zemi padla i jedna ze soch Kryštofa Kolumba a socha jednoho z konfederačních prezidentů. Veřejnoprávní Česká televize o tom natočila reportáž.

Součást historie a kultury, nebo součást útlaku a rasismu, zeptala se reportérka České televize, když kamera zabírala sochy, jak se ze svého podstavce řítí k zemi za nadšeného jásotu přihlížejících lidí. Debata o osobnostech, které mají v USA své pomníky, se vede poměrně často, a jak je vidět, nezůstane vždy jen u slov. Svědčí o tom socha Kryštofa Kolumba v Bostonu bez hlavy. V Richmondu hodili demonstranti mořeplavcovu sochu do vody.

Starosta Bostonu Marty Walsh přislíbil, že město „posoudí historický význam“ sochy Kryštofa Kolumba.

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí

„Dolů šly kromě sochy Kolumba hlavně sochy konfederačních vojáků a politiků. Jedna socha při pádu zranila protestujícího. Přímo v Kapitolu je přitom takových soch 11. Každý stát zde může umístit dvě. A státy z amerického jihu vybraly třeba generála Roberta Lee nebo prezidenta Konfederace Jeffersona Davise. Šéfka Sněmovny reprezentantů – demokratka Nancy Pelosiová – chce, aby zmizely. Spíš než historické dědictví, podle ní a části jejich kolegů, připomínají nenávist,“ uvedl v reportáži ČT zpravodaj televize v USA David Miřejovský.

Vůdce demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů Sterny Hoyer poznamenal, že osobnosti amerického jihu často hájily otroctví, a to je z dnešního pohledu zcela nepřijatelné.

Brněnského právníka Tomáše Tyla zvedlo ze židle, jakým popiskem ČT reportáž doprovodila. K ničení soch napsala, že se vede „debata o sochách v USA“.

„ČT v plné kráse. V USA ničí sochy, tady k zemi padá Kryštof Kolumbus a ČT to nazve ‚Debata o sochách v USA‘. ???? Ze série ‚Nákladní auto najelo, batoh vybuchl a ta mačeta taky sama... aneb NESOUVISÍ‘,“ napsal Tyl.

Tomáš Tyl se zlobí na ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…