Wilders nizozemské volby nejspíš nevyhraje. Ale polepšil si a je zatím druhý

15.03.2017 22:05

Nizozemci dnes vyrazili k parlamentním volbám. Když voliči opouštěli hlasovací místnosti, dostali otázku, komu odevzdali hlas. Někteří Nizozemci na otázku odpověděli. Právě tato anketa – tzv. exit poll – naznačuje možné výsledky voleb.

Wilders nizozemské volby nejspíš nevyhraje. Ale polepšil si a je zatím druhý
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Ve 21 hodin večer se v Nizozemí uzavřely volební místnosti. Exit polly naznačovaly, že první na pásce skončili lidovci dosavadního premiéra Marka Rutteho. Druhá měla skončit Strana práce, čili sociální demokracie a až třetí Strana pro svobodu Geerta Wilderse. Tolik prvotní informace, která by pro nizozemského radikálního politika Wilderse znamenala velký problém, jelikož pomýšlel na vítězství.

Česká televize však před půl desátou přinesla zpřesňující informace, podle níž prvotní odhad nemusel tak úplně odpovídat realitě. Kde se stala chyba? Kdo ví, možná se někteří občané zdráhali prozradit, že hlasovali pro Wilderse. Faktem je, že premiér Mark Rutte se svými lidovci dostane asi 31 křesel v parlamentu a zvítězí. Aktuální čísla však naznačují, že Geert Wilders skončí druhý s 19 křesly. Sociální demokraté strašlivě propadli.    

Pokud volby skončí přibližně v tomto rozložení sil, lidovci ve volbách ztratili asi deset křesel. Geert Wilders si polepšil o čtyři křesla. Velkého skoku se dočkala strana Zelené levice, která měla před čtyřmi lety čtyři křesla a nyní má 16 křesel. Nizozemští sociální demokraté získali v roce 2012 38 křesel a nyní jen devět křesel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…