Wilhelm u Tachecí: Poraďte mi, jak na reformu škol

06.03.2012 20:56

Na dotazy Barbory Tachecí odpovídal náměstek ministra školství Ivan Wilhelm. Uznal, že školné měla vláda ve svém vládním prohlášení a nyní z tohoto závazku couvá.

Wilhelm u Tachecí: Poraďte mi, jak na reformu škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace studentstva proti Dobešovým reformám

Ivan Wilhelm, bývalý rektor Karlovy Univerzity, v pořadu Fakta Barbory Tachecí vysvětloval reformu vysokého školství. Vyvracel námitku univerzit, že by správní rady vysokých škol mohly omezit suverenitu univerzit.



"Sám z toho nemám strach, role rad je pro rozvoj škol mizivá. Rada nemá žádné iniciační schopnosti, schvaluje pouze to, co jí někdo předvede. Navíc na druhou stranu budou dvě třetiny jmenovat VŠ a v té třetině volené vládou nebudou pouze politici, ale renomovaní odborníci," prohlásil Wilhelm.



K obratu ministra Josefa Dobeše, který ustoupil od školného a začal hovořit o zápisném, dodal: "Ministr si je vědom, že vybočuje z programového prohlášení vlády – vláda bude usilovat o zavedení školného. Zápisné je poplatek, který student zaplatí při zápisu (každý rok) a další poplatky už po něm škola nebude vyžadovat. Školné se liší od zápisného svým posláním a výší. Platilo by se ale ještě za prodlužování studia."

Na další vtíravé dotazy Tachecí, jak by tedy měla vypadat reforma vysokých škol, odvětil řečnicky: "A jak byste si to představovala Vy?". Zkušená novinářka se nenechala odbýt a jen řekla, že na tyto dotazy tam je právě on.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…