Wolfgang Schäuble si do nás opět šťouchnul. Nejmenoval nás, ale...

25.01.2016 11:34

Německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble poskytl v průběhu své návštěvy světového ekonomického fóra v Davosu rozhovor týdeníku Der Spiegel. Vyjadřuje se v něm k migrační krizi a kritizuje „nejmenované“ členské státy EU za jejich odmítání kvót na přerozdělování uprchlíků.

Wolfgang Schäuble si do nás opět šťouchnul. Nejmenoval nás, ale...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Usměvavý řidič

Schäuble odmítá dohady o tom, že by Rakousko s Německem předem nekonzultovalo své rozhodnutí uzavřít hranice a stanovit horní limity počtu přijatých uprchlíků do své země. „Musel jsem lapat po dechu, když jsem se něco takového dočetl v médiích. V posledních měsících přitom kancléřka Angela Merkelová věnovala značné úsilí spolupráci s Rakouskem v oblasti přistěhovalecké politiky. My jsme si však vědomi, že schopnosti členských států Evropské unie nejsou neomezené. Proto nemá smysl, abychom jejich rozhodnutí kritizovali. Ostatně rozhodnutí švédské vlády zavést hraniční kontroly jsme také přijali,“ uvádí německý ministr.

Stejně tak Schäuble nesouhlasí s názorem, že by Německo mohlo ve svém otevřeném postoji vůči přistěhovalcům brzy v rámci evropského kontinentu zůstat osamocené. „V EU jsme se společně dohodli, že musíme migrační vlnu snížit. Stejně tak jsme s našimi partnery zajedno, že pokud bude zničen Schengen, může být ohrožena politická i ekonomická existence celé EU. To je také důvod, proč je nutné investovat miliardy eur v Turecku, Libyi, Jordánsku a dalších zemích,“ argumentuje Schäuble, který rovněž obhajuje svůj návrh za zavedení daně na benzin za účelem řešení migrační krize.

Celý rozhovor v angličtině máte k dispozici ZDE

Jak redaktor německého týdeníku připomíná, Schäubleho návrh se nesetkal s přílišným pochopením doma v Německu, ani jinde v Evropě. „V současné době máme štěstí, že je náš rozpočet v přebytku. Je zřejmé, že migrační krizi samotné Německo nezvládne. To je také důvod, proč jsem přišel se svým návrhem,“ argumentuje německý ministr financí, podle jehož názoru už nemá EU příliš času na nalezení shody v otázce kvót na přerozdělování uprchlíků. „Evropská komise každopádně dělá co může. Bohužel, někteří naši partneři se domnívají, že se jich migrační krize netýká," vyčítá německý politik.

Přebytek německého rozpočtu ve výši 12 miliard eur hodlá Schäuble investovat na řešení migrační krize. Část z těchto peněz by měla jít také na přijetí bezpečnostních opatření. „Bylo jasné již delší dobu, že k tomuto účelu musíme vynaložit více financí. Já na to jsem připraven a byl jsem na to připraven bez ohledu na události v Kolíně nad Rýnem,“ poukazuje Schäuble na hromadné sexuální obtěžování německých žen muslimskými migranty v průběhu silvestrovských oslav. Dvakrát po sobě se německému ministru financí podařilo předložit vyrovnaný rozpočet, což bude nyní v souvislosti s migrační krizí obtížnější. „To jistě ano. I tak je nutné o tento cíl usilovat. Náš vyrovnaný rozpočet má důležitou psychologickou funkci. Je to signál, že nemůžeme pokračovat v žití na dluh,“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…