Z 10 let bude podmínka. Pokud stíhaná v kauze Rath začne mluvit

24.08.2012 7:13

Dosavadní informace poskytnuté podnikatelkou Ivanou Salačovou v kauze Rath zatím nestačí k tomu, aby se stala tzv. spolupracující obviněnou. Nabídl ji to před časem sám státní zástupce Petr Jirát. Aby se tak stalo, a žena mohla místo desetiletého vězení dostat třeba jen podmínku, musela by stíhaná promluvit víc než dosud. Jestli to žena udělá, zatím není jasné.

Z 10 let bude podmínka. Pokud stíhaná v kauze Rath začne mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nyní hrozí majitelce kladenské stavební firmy Ivaně Salačové až desetileté vězení. Pokud by nové informace v případu Ratha prozradila, a toto postavení spolupracující získala, měla by u soudu velkou naději i na podmínku.

Jirát uvedl, že nejen o té možnosti spolupráce přemýšleli, ale v návaznosti na postup Salačové, kdy sama přes obhájce přišla s tím, že bude vypovídat a uvedla určité skutečnosti, u ní sondovali, zda by nechtěla být spolupracující obviněnou. Proto nabídku sdělili obhájci ženy, ti se spolu ale zatím definitivně nedomluvili.

„Zatím ta reakce nebyla přímo negativní, ale ani pozitivní. Ten obviněný totiž musí spolupracovat mnohem víc než jen doznat svou trestnou činnost, ale rozkrýt celou tu skupinu,“ sdělil státní zástupce s tím, že se k tomu žena zatím neodhodlala.

Již jednou promluvila

Už jednou se Salačové povedlo trest odlehčit. To když na základě výpovědi obvinila dalšího z podnikatelů, manažera stavební společnosti Pohl Václava Kovandu. Dostala se tak kvůli tomu z vazby na svobodu. Podle zdroje Práva žena prozradila, že Kovanda věděl o tom, že výběrové řízení na rekonstrukci gymnázia v Hostivici bude ovlivněno za určitou finanční provizi.

Podle Jiráta ale jeho jméno uvedla, protože to zapadalo do její trestné činnosti, ke které se doznávala. To ale ještě nestačí na spolupracujícího obviněného, míní Jirát. Jestli tuto výhodu Salačová dostane, se tedy teprve uvidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…