Z 25 tisíc byl kvůli úrokům dluh skoro milion. To nejde, řekl nyní Ústavní soud

10.04.2019 13:14

Ústavní soud se domnívá, že exekuce s nepřiměřenými úroky musí soudy zastavovat. Zastal se tak ve středu muže, který si půjčil 25 tisíc korun. Částka se kvůli nepřiměřeným úrokům vyšplhala až na více než 900 tisíc korun.

Z 25 tisíc byl kvůli úrokům dluh skoro milion. To nejde, řekl nyní Ústavní soud
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Soudy se budou muset díky stanovisku Ústavního soudu případem zabývat znovu, jejich rozsudky byly zrušeny. Píše to server Novinky.cz. Postup, kdy obvodní a městský soud odmítly přezkoumávat správnost exekučního titulu a vymáhanou výši úroků, kritizoval senát Ústavního soudu se soudkyní Kateřinou Šimáčkovou.

Původní text ZDE

Muž si peníze půjčil v roce 2009 s úrokem ve výši jednoho procenta denně. „Sjednání úroků z prodlení ve zcela nepřiměřené výši i jejich vymáhání v exekučním řízení představuje zneužití práva,” uvedl Ústavní soud. Soudy tak nyní budou moci stanovit adekvátní přiměřenou výšku úroku a ve zbylé části exekuci proti muži zastavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …