Z Číny zahřmělo. Když se naši politici budou stýkat s dalajlámou, můžou se nám stát zlé věci

20.10.2016 17:04

Kvůli tibetskému duchovnímu dalajlámovi, jenž dlí několik dní na návštěvě v Praze, došlo k bouři nejen na Hradě a v české vládě, ale dokonce i v Pekingu. Podle informací serveru Aktuálně.cz musel český velvyslanec ve druhé nejvýznamnější světové mocnosti vysvětlovat, co u nás tibetský duchovní pohledává.

Z Číny zahřmělo. Když se naši politici budou stýkat s dalajlámou, můžou se nám stát zlé věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

„Čínské ministerstvo zahraničí si ještě před schůzkou ministra kultury Daniela Hermana povolalo českého velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého. Zástupce Pekingu při setkání vyjádřil znepokojení a vyzval k tomu, aby se nikdo z české vlády s dalajlámou nesetkával. A varoval velvyslance, že v opačném případě se to může odrazit na vztazích a spolupráci obou zemí. Kopecký reagoval tím, že dalajláma do Česka přijel jako soukromá osoba a že stejně tak v Česku rozlišujeme mezi oficiálním a soukromým programem členů vlády,“ píše server.

Podle všeho je Čína znepokojena tím, co se v Česku děje, a nelibě nese jakékoli zpochybňování územní celistvosti Číny. K tomu se ovšem sluší dodat, že ani sám tibetský duchovní vůdce nemluví o případném rozpadu Číny, žádá jen, aby čínské úřady respektovaly lidská práva v Tibetu a ctily zdejší kulturu.

Celou zprávu najdete zde.

Velvyslanec prý Číňany ujišťoval, že Česká republika jako celek nemíní nic měnit na strategickém partnerství s asijskou mocností, ale Čína musí na druhé straně vzít v potaz, že naše politika stojí na demokratickém pluralismu, který je nezbytné ctít.

Číňany však zjevně pobouřilo, že se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s tibetským duchovním na půdě ministerstva a ještě za přítomnosti médií. Čtyři nejvyšší ústavní činitelé Česka v čele s prezidentem Zemanem přispěchali s prohlášením, že naše vláda s dalajlámou nemá nic společného a stojí o partnerství s Čínou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …