Z Dienstbiera je mi špatně! vypálil Okamura v Partii. A vytáhl nacisty

29.06.2014 12:05

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura vystoupil v nedělním pořadu TV Prima Partie. Hovořil o prioritách svého hnutí, ale rovněž o aktuálních politických událostech, z nichž jej pobouřily zejména nápady ministra Jiřího Dienstbiera. Ty rovnou označil za nesmyslné paskvily a dodal, že ministr v zemi, kde rozhodně není bezpečno, by měl řešit úplně jiné věci.

Z Dienstbiera je mi špatně! vypálil Okamura v Partii. A vytáhl nacisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Úvodní dotaz moderátora Jana Punčocháře, proč Úsvit neustále předkládá návrhy, které mu ostatní vyčítají, že jsou amatérské a špatně napsané, Okamura odbyl: „Toto je velmi úsměvný argument.“

A rozpovídal se o služebním zákoně, který prohlašovala vládní koalice proto, aby na jeho základě mohla být jmenována Sobotkova vláda. Dnes, po pár měsících, se ukazuje, že tento zákon byl dokonce v rozporu s Ústavou. „Takže ten, kdo připravuje protiústavní zákony, je ČSSD,“ oznámil s vítězoslavným úsměvem Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Sobotka převzal rétoriku Nečasovy vlády

Námitky proti návrhům Úsvitu podle něj vycházejí z toho, že tato vláda převzala rétoriku bývalé koalice ODS a TOP 09 a jakýkoliv opoziční návrh je smeten ze stolu. „A vždycky je to s argumenty typu, že za jednou větou chybí tečka,“ postěžoval si opoziční předák.

„My tu chceme zatočit s exekutory, jsme jediní, kdo to za osm měsíců předložil, a pak se to shodí kvůli jedné tečce,“ dodal Okamura zhnuseně. Podle něj i sami vládní politici uznávají, že návrhy Úsvitu jsou v podstatě správné. „Takže to dělají tak, že nám to smetou kvůli nějaké tečce, a pak to navrhnou sami, abychom z toho neměli politické body my, ale oni,“ popsal, jak dnes funguje politika.

Pak se rozjel na téma nejnovějších protidiskriminačních iniciativ ministra Jiřího Dienstbiera.  „Zaráží mě, že v zemi, kde lidé nemají důchody a dějí se tu různá bezpráví, tak ministr Dienstbier ztrácí čas s protiústavními nesmysly,“ zhodnotil nejnovější iniciativy ministra ČSSD. Ženy podle něj nějaké kvóty ani nechtějí. „Já nechápu, co to ten ministr řeší,“ rozčílil se Okamura a dodal, že v našem Parlamentu je dokonce více žen než v parlamentu evropském.

Nežijeme v bezpečné zemi

Další návrh na pozitivní diskriminaci Romů je podle Okamury jednoznačně protiústavní, neboť podle Ústavy jsme si všichni rovni. „Ministr pro lidská práva by nás neměl zahrnovat paskvily, které vůbec netrápí devět milionů lidí,“ myslí si Okamura. Agenda ministerstva pro lidská práva by podle něj měla vypadat úplně jinak. „My tu nežijeme v bezpečné zemi, lidé jsou tu okrádáni a nemohou se domoci práva,“ popsal hlavní problémy.

„Mně je z těch návrhů pana Dienstbiera úplně špatně. Jak bude posuzovat, kdo je Rom? Podle barvy kůže? To už tu dělali nacisti,“ uzavřel rozčílený Okamura.

Pak se debata přesunula na další programový pilíř Úsvitu, a to je hmotná odpovědnost politiků. Okamura věří, že by si díky tomu nástup do funkce velmi rozmysleli lidé, kteří problematice nerozumí. „Firmu může řídit jen člověk, který se v tom vyzná. A člověk, který tomu nerozumí, tak tu funkci raději ani nepřijme, protože má strach, že by do toho finančně zahučel. Ale na ministerské funkce si strany dosazují podržtašky,“ vystihl Okamura rozdíl. 

Pak na základě dotazu moderátora informoval, že hnutí Úsvit již nemá pouhých devět členů, jak mu bylo občas posměšně připomínáno. Novým členům prý běží zkušební lhůty a do konce roku by Úsvit měl mít přibližně 50 členů. Dosavadní malý počet členů hnutí měl ale podle Okamury jednoznačně pozitivní efekt. „Všimněte si, jak se strany hádají, dávají na sebe trestní oznámení. Zato my se nehádáme, my jsme v jednom šiku a bojujeme za naše vize. A je to tím, že my máme takové stanovy, aby se mezi nás dostali jen prověření, slušní, pracovití lidé,“ zdůraznil předseda Úsvitu.

Nakonec došlo i na zásadní téma hnutí Úsvit - přímou demokracii. „Poptávka po přímé demokracii tady mezi lidmi je. Ale je třeba jim to vysvětlovat, protože po dvaceti letech rezignovali,“ myslí si předseda Úsvitu. Ten věří, že když se více začnou zajímat o politiku, tak se více ztotožní s tou zemí. „A bude to jako ve Švýcarsku, kde před každým domem vlaje státní vlajka a lidé jsou pyšní na to, že jsou Švýcaři,“ zasnil se v závěru pořadu Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…