Z EU půjde 840 milionů korun na výuku jazyků a vzdělávání učitelů

05.04.2014 15:07

Ministerstvo školství rozdělí 840 milionů korun na počítačové vzdělání učitelů a výuku cizích jazyků na školách. Peníze půjdou z evropského programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Úřad o tom v pátek informoval v tiskové zprávě.

Z EU půjde 840 milionů korun na výuku jazyků a vzdělávání učitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Ministerstvo se snaží rychle utratit peníze zbývající v programu, hrozí totiž nedočerpání až 1,9 miliardy korun.

Na zapojení rodilých mluvčích ze zemí EU do výuky cizích jazyků půjde 240 milionů korun. Na vzdělávání pedagogů v oblasti informačních a komunikačních technologií, kteří pak budou moci získané znalosti předávat svým žákům, je vyčleněno 600 milionů korun.

Ministr školství: Znalost cizího jazyka by měla být samozřejmostí

„Jedná se o další zkvalitňování českého školství v oblastech, které považuji za klíčové. Znalost cizího jazyka by měla být dnes samozřejmostí, stejně tak jako alespoň základní znalost práce s počítačem a internetem," komentoval nové výzvy ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Projekty mohou trvat nejdéle 11 měsíců a musejí být ukončeny nejpozději do července příštího roku.

Úřad už dříve uvedl, že chce vyčerpat co největší objem peněz z evropských fondů tak, že vyhlásí nové výzvy. Na začátku tohoto týdne tak například ministerstvo vyhlásilo výzvy za 550 milionů korun určené na podporu zdravého životního stylu školáků a na zvýšení jejich podnikatelských dovedností. Ministerstvo plánuje také poskytnout peníze na takzvané zásobníkové projekty. To jsou projekty, které už dřív splnily všechny podmínky, ale peníze nedostaly, protože částka v dané výzvě byla vyčerpaná.

ČR hrozí, že z programu Výzkum a vývoj pro inovace nevyčerpá 7,5 miliardy korun

Program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má problémy s čerpáním už od svého spuštění v roce 2007. Krizový byl v čerpání loňský rok, což ale bylo způsobeno hlavně půlročním pozastavením celé administrace evropských projektů, když byl ministrem školství Josef Dobeš. V roce 2012 byla navíc ministerstvu kvůli chybám v čerpání pozastavena část dotace ve výši 1,2 miliardy Kč.

O další peníze Česko přijde i v druhém programu spravovaném Ministerstvem školství Výzkum a vývoj pro inovace. Tomu hrozí nedočerpání až 7,5 miliardy korun, ministerstvo chce ale z této sumy zachránit 4,5 miliardy.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …