Z Izraele do Moskvy. Překvapení po nočním jednání lídrů. A zmrazená Amerika

06.03.2022 10:18

Izraelský premiér Naftali Bennett se v sobotu v Moskvě sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby diskutovali o ukrajinské krizi, uvedla jeho kancelář. Poté následovaly nejméně dva telefonáty s ukrajinským prezidentem Zelenským a přesun do Berlína. O rokování informuje především izraelský Haaretz. Schůzku potvrdil také Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu.

Z Izraele do Moskvy. Překvapení po nočním jednání lídrů. A zmrazená Amerika
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Naftali Bennett se v Moskvě sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Podle izraelského prohlášení oba politici hovořili přes tři hodiny. Mimo jiné diskutovali o situaci Izraelců a Židů zasažených boji a o rozhovorech mezi Íránem a světovými mocnostmi o teheránském jaderném programu. Bennett poté odletěl za německým kancléřem Olafem Scholzem, a to jen pár dní po jejich setkání v Izraeli.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Současně hovořil s francouzským prezidentem Macronem, ale to ještě před svým odletem do Moskvy.

O setkání s Vladimírem Putinem věděla také Bidenova administrativa. Podle všech dostupných informací jej ocenila a souhlasila s ním. Americký prezident Joe Biden ovšem o dění v Moskvě příliš neinformoval. Na svém oficiálním twitterovém účtu se věnuje zejména domácí scéně: nárůstu pracovní míst nebo schválení zákona na podporu obětí sexuálního násilí.

Jak také uvádí izraelský deník Haaretz, jednání mezi premiérem Bennettem a ruským prezidentem mají nadále pokračovat.

Izrael, který je domovem značné části populace ukrajinských a ruských přistěhovalců, nabídl, že bude v konfliktu mezi oběma zeměmi prostředníkem, ačkoli jiní vysocí představitelé států už dříve uvedli, že nečekají jakýkoli průlom.

Symbolika Ukrajiny

Komentátor citovaného deníku Amos Harel napsal, že Bennettova návštěva v Moskvě může znamenat „zamračené pohledy v Americe“. Ta je považována za vyjednávací velmoc, ovšem otěže dění na Ukrajině poslední dny přebraly zejména Francie, Německo a nově Izrael.

Podle informací agentury Reuters se Bennett stal prostředníkem mezi Kyjevem a Moskvou na přání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Izrael totiž na jedné straně poskytuje Ukrajině humanitární pomoc, vláda židovského státu rozhodla o tom, že na Ukrajině zřídí také nemocnici – ale současně udržuje kontakty s představiteli Ruské federace a je ochotna sehrát roli prostředníka v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou.
 
Jako tlumočníka si s sebou Bennett vzal ministra pro záležitosti Jeruzaléma Ze'eva Elkina, jenž se narodil na Ukrajině, konkrétně v Charkově, který již několik dní decimují ruské invazní jednotky. Navzdory intenzivnímu ostřelování však Charkov zatím nepadl. Ukrajinci se agresorům hrdinně brání.

Aktuální pohled na Twitter amerického prezidenta z 5. března. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…