Z USA: Rusové našli způsob, jak dělat Ukrajincům problémy. Ukrajina: Ještě jsme nezačali

16.06.2023 8:08

VÁLEČNÝ MONITORING Hlavní fáze ukrajinské protiofenzivy ještě nezačala, oznámil poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak. Ruští prováleční blogeři tvrdí, že ruská armáda ukrajinským útokům odolává. Popsali strategii, jakou ruská armáda využívá. Britská BBC věnuje pozornost nejvyššímu vojenskému veliteli Ukrajiny Valeriji Zalužnému. Popsala, v čem tkví jeho síla.

Z USA: Rusové našli způsob, jak dělat Ukrajincům problémy. Ukrajina: Ještě jsme nezačali
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině pokračuje ukrajinskou protiofenzivou. Zástupce náčelníka Hlavního operačního oddělení ukrajinského generálního štábu brigádní generál Oleksij Hromov podle ISW oznámil, že ukrajinské síly od zahájení protiofenzivních operací postoupily až o 3 km u Malé Tokmačky v západní Záporožské oblasti a až o 7 km u Velkého Novosilka v západní Doněcké oblasti a osvobodily sedm osad v těchto oblastech.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak však 15. června uvedl, že ukrajinské síly ještě nezahájily protiofenzivu jako takovou. Ještě nespustili její hlavní fázi. Ale připustil, že probíhají sondovací útoky.

Ruští prováleční blogeři tvrdí, že se ruským vojákům daří odrážet ukrajinské útoky, především díky efektivnímu elektronickému boji, ale také díky úspěšné taktické obraně, kdy jedna jednotka brzdí útoky ukrajinských vojáků a další jednotka posléze udeří na oslabené útočníky a uzavře jakýkoli případný průlom. Institut pro studium války upozornil, že elektronický boj Rusů je opravdu účinný a komplikuje bojové operace Ukrajinců, např. v Záporoží.

Ukrajincům by v budoucnu mohly pomoct letouny F-16, na nichž Ukrajinci již cvičí.

„Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg 15. června oznámil, že ukrajinští piloti již cvičí na letounech F-16, což umožňuje západním státům poskytnout Ukrajině v blíže nespecifikovaném termínu letouny F-16,“ napsal ISW.

Institut také upozornil, že ve Švýcarsku probíhají jednání o poskytnutí švýcarských tanků Leopard 2 Německu, které je následně může poskytnout Ukrajině.

Spojené státy, Velká Británie, Nizozemsko a Dánsko oznámily, že Ukrajině dodají prvky protivzdušné obrany. Informuje o tom americká zpravodajská stanice CNN. Dodávka vybavení byla zahájena a „měla by být dokončena během několika týdnů“, uvedlo se v něm. Americký ministr obrany Lloyd Austin rovněž zdůraznil, že Kyjev má schopnost obnovit a opravit své poškozené vybavení a vrátit ho „zpět do boje“.

BBC věnovala pozornost Valeriji Zalužnému, nejvyššímu vojenskému veliteli ukrajinské armády, kterého do této pozice v roce 2022 dostal přímo prezident Zelenskyj. Dnes jak Zelenskyj, tak Zalužnyj jsou muži, kteří Ukrajincům pozvedají morálku a podle BBC ve veřejném prostoru kolují i úvahy o tom, zda se z nich nestávají rivalové, zda nedojde k tomu, že Zelenskyj odvolá Zalužného, nebo Zalužnyj zpochybní politickou autoritu Zelenského. Ale nic z toho se zatím nestalo. „Zdá se, že oba muži jsou docela rádi, že se mohou navzájem věnovat své práci,“ shrnula situaci BBC.

Zalužnyj je podle lidí ze svého okolí mužem, který je ochotný diskutovat a svým podřízeným ponechává prostor k osobním rozhodnutím, za která také nesou odpovědnost. Vedle toho prý o Zalužném také platí, že uplatňuje lidský přístup.

„Jednou se objevil na svatbě vojáka, který byl nucen odložit obřad, protože byl poslán na frontovou linii v Bachmutu. Nakonec dostal voják krátkou dobu volna, aby dostal příležitost oženit se se svou snoubenkou,“ uvedla britská stanice.

Politolog Mykola Davydjuk má za to, že až bude po válce, Zalužnyj bude mít prostor prosadit se v politice, pokud o to bude mít zájem. „Zatímco Zelenskyj je vůdce, který Ukrajince neopustil, Zalužnyj byl ten, kdo je bránil. Je to pro něj organický příběh a v naší společnosti je po něm poptávka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ještě jsme nezačali a už jsme skončili-bez peněz,beze zbraní,bez lidí,bez iluzí,že vyhrajeme...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 16.06.2023 12:02:26
Jediné co máme jsou rozkazy z USA vpřed do posledního ukrajince....

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…