Z USA Ukrajině: Tlačte na příměří. Rusové odmítnou a Západ to uvidí

22.11.2023 15:12

Prestižní časopis Foreign Affairs při pohledu na výsledky letní ukrajinské protiofenzivy konstatoval, že Ukrajincům a jejich západním partnerům nezbude než předefinovat definici úspěchu, kterého může být v obraně proti ruské agresi dosaženo. Kyjev by prý měl začít tlačit na uzavření příměří. Už proto, že pokud Rusko odmítne přistoupit na uzavření příměří, západní politici budou mít v ruce argument pro své voliče, proč je nezbytné v podpoře Ukrajiny pokračovat. A v případě akceptace klidu zbraní může Ukrajina tento nepochybně hořký pokrm dostat přislazený.

Z USA Ukrajině: Tlačte na příměří. Rusové odmítnou a Západ to uvidí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Ukrajinci se ruské invazi brání již 637 dní a přestože se jim podařilo zhatit prvotní plány ruských agresorů na obsazení celé Ukrajiny, začíná být po druhé letní válečné sezóně jasné, že vytlačit ruské okupanty z ukrajinského území, jak o tom hovoří ukrajinská armáda i ukrajinský prezident Volodymyre Zelenskyj, nebude nijak snadné. Proto je podle prestižního časopisu Foreign Affairs na místě stanovit si v tomto konfliktu nové – z pohledu Ukrajinců skromnější – cíle. Už proto, že jak v USA, tak v EU přibývá aktérů, kteří se k posílání další pomoci na Ukrajinu staví kriticky.

Podle Foreign Affairs se totiž vyjevuje jedna nepříjemná pravda.

„Nastal čas, aby Washington vedl úsilí o vytvoření nové politiky, která stanoví dosažitelné cíle a přivede prostředky a cíle do souladu. Spojené státy by měly zahájit konzultace s Ukrajinou a jejími evropskými partnery o strategii zaměřené na připravenost Ukrajiny vyjednat s Ruskem příměří a současně změnit svůj vojenský důraz z útoku na obranu. Kyjev by se nevzdal obnovy územní celistvosti nebo pohnání Ruska k ekonomické a právní odpovědnosti za jeho agresi, ale uznal by, že jeho krátkodobé priority se musí posunout od pokusu o osvobození většího území k obraně a opravě více než 80 procent území. Území, které je stále pod jeho kontrolou,“ lze se dočíst v prestižním médiu. Už proto, že „Rusko v roce 2023 dosáhlo významnějších územních zisků než Ukrajina.

Západ by prý teoreticky mohl pokračovat v tom, cop dělá dosud a poslat na Ukrajinu další zbraně, ale podle časopisu je skutečností, že Rusko můře dál mobilizovat svou průmyslovou základnu na vlku tak, že možný ukrajinský průlom není příliš pravděpodobný. Na druhé straně, pokud Rusko od Západu uslyší, že ať už zmobilizuje, kolik sil chce, dalších územních zisků na Ukrajině nedosáhne, protože Západ Kyjevu nepřestane pomáhat, možná to kremelské pány donutí sednout k jednacímu stolu. Tak to vidí Foreign Affairs.

Server The Hill upozornil, že Ukrajinci nedávno dosáhli významného strategického úspěchu, když se vojáci stabilně uchytili na východním břehu Dněpru dosud okupovaném Ruskem. To otevírá prostor pro další boje, které Rusku znepříjemní situaci.

Ale ani tento úspěch prý s celkovou válečnou situací na Ukrajině prozatím příliš nepohne. Pro The Hill se v tomto smyslu vyjádřil Michael O'Hanlon, ředitel výzkumu zahraniční politiky v Brookings Institution. 

„Určitě neexistuje žádný znatelný impuls na obou stranách a jen velmi malá vyhlídka, že bych viděl, že se to v dohledné době změní,“ řekl. „Existuje více okolností, které by mohly v příštích několika měsících prolomit cestu k úspěchu Rusku než okolností, které by byly příznivé pro úspěch Ukrajiny – v politické i ve vojenské oblasti. Ukrajina má potíže s rozvinutím válečné dynamiky,“ dodal.

To, že by Západ pokračoval v posílání zbraní na Ukrajinu s nezmenšenou intenzitou není podle Foreign Affairs příliš pravděpodobné už kvůli tom, že se v USA blíží volby a podle průzkumů vede v důležitých státech USA nad stávajícím prezidentem Joem Bidenem jeho hlavní vyzyvatel Donald Trump, který se k posílání další pomoci na Ukrajinu staví velmi kriticky.

Nemluvě o tom, že vedle války na Ukrajině teď svět věnuje pozornost také válce v Izraeli, což Kyjevu nepomáhá. Nemluvě o tom, že podle některých analytiků by Američané měli více pozornosti věnovat spíše střetům s Čínou.

„I kdyby Rusko odmítlo navrhované příměří, stále by dávalo smysl, aby ho Kyjev položil na stůl. To by Ukrajině umožnilo chopit se politické iniciativy a připomenout veřejnosti na Západě i mimo něj, že tato válka zůstává válkou ruské agrese. Odmítnutí příměří Kremlem by pomohlo západním vládám udržet a zpřísnit sankce proti Rusku a pomohlo by Ukrajině získat dlouhodobou vojenskou a ekonomickou podporu,“ zdůraznil Foreign Affairs.

Foreign Affairs uznal, že přesvědčit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke změně strategie nebude nijak snadné, protože Zelenskyj a všichni Ukrajinci jsou v právu ve snaze vytlačit okupanty ze svého území. Ale v jejich spravedlivém úsilí by se jim také mohlo stát, že zcela přijdou o podporu západních partnerů, a to by mohlo být fatální.

Pro Ukrajince by dohod o příměří byla pravděpodobně hodně hořká, ale Foreign Affairs upozornil, že by se dala sladit, ať už urychlením vstupu Ukrajiny do EU nebo poskytnutím určitých bezpečnostních záruk Ukrajině ze strany NATO. Minimálně ze strany všech zemí Aliance, které dnes Ukrajinu jasně podporují. Postupovat jinak podle prestižního časopisu znamená nezodpovědně hazardovat s budoucností Ukrajiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko si dalo za cíl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 22.11.2023 19:37:06
denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny + její neutralitu. Nabídněte mu to a určitě se dohodnete. Ostatní je pro ně stejný podvod jako byly Minské dohody. Myslíte, že Rusko, po zkušenostech s vašimi podvody, uzavře mír jen tak, bez záruk, bez svých podmínek? Neustále si Západ myslí, že si může klást podmínky. Nemůžete. Nemáte nic, co by Rusko přimělo aby na to přistoupilo. Nedáte pokoj a Rusko zabere celou Ukrajinu. Nic jiného mu nezbyde!! A lidi už vám taky ty vaše lži neuvěří!! Afrika Západu nevěří, Asie rovněž, Jižní Amerika bude to samé! Ten švihlý argentinský prezident nic na tom nezmění, maximálně trošku odloží. Milý Západe svět vám nevěří! Přestáváte být v pozici, která vám umožňovala klást si podmínky na cokoli. Nemáte zdroje, hospodářství krachuje, lidi jsou nespokojení, armádu máte vyčerpanou, školství vychovává neinteligentní neziskovkáře, aktivisty bez jakéhokoliv vztahu ke skutečné práci, na svém území máte tolik emigrantů, že jejich počty nedáte nikdy dohromady, máte tolik pohlaví, že pokud se začnou všichni množit už to ani nebudou lidi ale jen nějaké ONO!!!! Jste v průseru, který řešíte dalšími průsery aby ty předchozí průsery se nezdály tak velkými průsery!!!! To je vaše "politika"!!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …