Z USA se ozval největší nepřítel Vladimira Putina a sdělil, co chystá

29.01.2015 12:51

Jeden z hlavních představitelů ruské opozice, bývalý šachový velmistr Garry Kasparov, poskytl u příležitosti vydání své nové knihy rozhovor americkému deníku Washington Post. Jako obvykle kritizuje Vladimira Putina a připouští, že by byl ochoten po pádu jeho režimu vstoupit do ruské politiky.

Z USA se ozval největší nepřítel Vladimira Putina a sdělil, co chystá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Průvod ke dni národní jednoty v Moskvě. Zúčastnilo se ho pětasedmdesát tisíc lidí

Kasparov upozorňuje, že jeho první článek varující před Vladimirem Putinem byl publikován již na začátku roku 2001 v listu Wall Street Journal. Hlavním důvodem, proč se rozhodl napsat aktuální knihu Zima přichází: Proč je nutné zastavit Putina a další nepřátele svobodného světa, bylo představit své názory na Putinův režim uceleně a přehledně na jednom místě. „Západ se mýlí, když se domnívá, že je Putin spolehlivým partnerem, bez kterého se neobejde při řešení problému v Afghánistánu, války proti terorismu, íránského jaderného programu či klimatických změn. Putin si počínal po celé ty roky velmi dobře, když Západu tento pocit vsugeroval,“ vysvětluje Kasparov.

„Má nová kniha však není jen o Putinovi. Její děj začíná v roce 1989 a pokusil jsem se vysvětlit, proč a jak minula Rusko možnost provést skutečné reformy. Nejde o biografii, ale v knize se objevuje mnoho střípků z mého života, včetně setkávání s mnoha předními ruskými, americkými a evropskými politiky,“ popisuje Kasparov a tvrdí, že Putina je možné srovnat s hrozbou Islámského státu. „Islámský stát, Severní Korea i ruský prezident si jsou společně vědomi, že svobodný svět pro ně představuje ohrožení. Vladimir Putin je z nich však nejnebezpečnější, protože disponuje jadernými zbraněmi a obrovskými sumami peněz,“ podotýká Kasparov.

Kasparov souhlasí s názorem, že klesající cena ropy může snižovat Putinovu moc na domácí politické scéně. Důležité podle jeho názoru bude, jak dlouho bude trvat, než Rusové vyjdou do ulic a vyjádří svoji nespokojenost se snižující se životní úrovní. „Jestliže se současná situace nezmění, tak je nějaká forma vzdoru více než pravděpodobná. Cena za barel ropy kolem 50 dolarů umožní fungování ruské ekonomiky na další rok a půl. Poté dojdou peníze. To však není moje predikce, ale tvrzení samotných ruských úřadů,“ upozorňuje Kasparov.

celý rozhovor v angličtině si můžete přečíst ZDE

Opatření Obamovy administrativy vůči Rusku považuje tvrdý kritik Putina za správná. Domnívá se, že by měli západní politici pochopit, jak je nutné zaujmout vůči Putinovi rozhodný postoj. „Z historie dobře víme, že čím dříve se postavíme zlu, tím nižší cenu sami zaplatíme. Jistě zní mnohým lákavěji raději nedělat nic a vsadit raději na appeasement. Pokaždé, když se snaží západní mocnosti najít kompromisní a umírněné řešení, Putin přikročí k dalšímu nátlaku. Spojené státy oslabují svoji pozici, když předem říkají, co neudělají. Pokud chcete Putina zastavit, řekněte naopak, co uděláte. Obamova administrativa se však poučila a dává se správným směrem,“ chválí Kasparov.

Kasparov přiznává, že název jeho knihy má mnoho společného se známým fantasy televizním seriálem Hra o trůny. „Jsem v pokušení říci, že Putin mi připomíná jednu z hlavních postav Tywina Lannistera. Hlavní rozdíl mezi nimi je, že Putin na rozdíl od seriálového hrdiny Lannistera nemusel o svůj trůn nijak bojovat. Bylo dílem štěstí a náhody, že se stal nástupcem Borise Jelcina právě on. Lannister je mnohem lepší politik a nemohl se spoléhat jen na štěstí,“ srovnává Kasparov Putina s postavou celosvětové oblíbeného seriálu.

Garry Kasparov se ucházel o prezidentský úřad před osmi lety, ale odmítá, že by o něčem podobném uvažoval pro příští volby v Rusku. „Nemám takové plány, protože moje letenka by se tak stala jednosměrnou. Až ovšem přijde správný okamžik, jsem připraven se zapojit do politického života mojí země. V současné chvíli však žádné konkrétní plány opravdu nemám. Nikdo v danou chvíli nemůže předvídat, jakým způsobem a kdy Putinův režim zkolabuje. Pokud budu vyzván, abych pomohl negativní dopady provázející změnu režimu zmírnit, budu připraven tak učinit. Ale není to můj jediný životní cíl,“ říká mnohoznačně Kasparov v závěru rozhovoru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…