Z Ukrajiny: Den před důležitou událostí rezignoval státní zástupce. A měl vážný důvod

15.02.2016 18:06

Na Ukrajině rezignoval státní žalobce. Údajně již nemohl snést míru korupce. Zpráva se objevila jen den předtím, než mohlo dojít k vyjádření nedůvěry vládě a následnému pádu premiéra Arsenije Jaceňuka, což by vedlo k dalším průtahům v jednání mezi Ukrajinou a Mezinárodním měnovým fondem. A velvyslanec USA vyjádřil lítost nad celou událostí. Informuje agentura Reuters.

Z Ukrajiny: Den před důležitou událostí rezignoval státní zástupce. A měl vážný důvod
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pravoslavný kostel v Užhorodu

Ukrajinské reformní snahy dostaly další těžkou ránu. Na svou funkci totiž rezignoval státní žalobce Vitalij Kasko. Ten označil svůj úřad za „líheň korupce“ a rozhodl se, že již nebude pokračovat. Jde tak o druhou Západem podporovanou osobnost, která v posledních čtrnácti dnech opustila svůj úřad.

Tou první byl ministr ekonomie Aivaras Abromavicius, který tvrdil, že se mu mnozí lidé pletou do správy jeho ministerstva včetně jednoho blízkého spojence, současného prezidenta Porošenka.

Kaskovo oznámení přišlo jen den předtím, než na Ukrajině bude moci dojít k vyhlášení nedůvěry vládě, což by vedlo k pádu premiéra Jaceňuka a předčasným volbám. „Pokud Jaceňuk padne, dále by to prodloužilo jednání s Mezinárodním měnovým fondem ohledně další půjčky v hodnotě 1,7 miliardy dolarů, která byla v říjnu pozastavena.“

„Dnes kancelář vrchního státního zástupce brzdí reformy trestního práva, je líhní korupce, nástrojem politického nátlaku, jednou z hlavních překážek pro přivedení zahraničních investic zpět na Ukrajinu,“ řekl zástupce vrchního státního zástupce Vitalij Kasko. Podle něj v zemi k žádným slibovaným změnám nedochází. Na jeho prohlášení reagoval poradce státního zástupce Šokina Vladislav Kucenko, který celé jeho vystoupení popsal jako pouhou snahu se zviditelnit.

K jeho rezignaci se však vyjádřil i velvyslanec USA na Ukrajině Geoffrey Pyatt, který Kaska popsal jako „bojovníka změn“. „Jeho rezignace je ranou pro reformní snahy Ukrajiny... Ukrajina si zaslouží čisté soudnictví,“ napsal na Twitter.

V úterý by mělo dojít k zasedání parlamentu, na němž se mají zhodnotit dosavadní pokroky vlády. Je tak možné, že dojde k vyhlášení nedůvěry, jelikož různé zdroje tvrdí, že taková panuje v ukrajinské vládě nálada, kterou doprovázejí mnohé korupční skandály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…