Z Ukrajiny: Takhle to nejde. EU nám dala málo munice. Víte, kolik mají Rusové?

26.10.2023 12:54 | Monitoring

Svět věnuje pozornost válce v Izraeli, ale ruská agrese proti Ukrajině mezitím bohužel neskončila. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) popsal situaci na frontě. Server Ukrajinská pravda v této souvislosti upozornil, že EU zaostává ve svých slibech, kolik munice bránícím se Ukrajincům dodá. USA vyzvaly Evropskou unii, aby se v tomto směru zlepšila. A ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj doporučil Rusům, aby se naučili rychle utíkat. Prý se jim to bude hodit.

Z Ukrajiny: Takhle to nejde. EU nám dala málo munice. Víte, kolik mají Rusové?
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině trvá již víc než 600 dní a Ukrajinci se už řadu měsíců snaží vytlačit ruské agresory ze svého území. Ale protiofenziva, která odstartovala na počátku června, stále postupuje pomalu. Ukrajinské ozbrojené síly postupují jen pomalu. U Bachmutu na východě a na jihu ve směru k moři, upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Server Ukrajinská pravda upozornil, že EU momentálně zaostává za svými sliby, kolik munice dodá Ukrajině.

Podle zdrojů a dokumentů přezkoumávaných agenturou tato iniciativa zatím poskytla asi 30 % plánované částky. Na základě objemu dnes podepsaných smluv riskuje, že svého cíle nedosáhne. Několik členských států EU se soukromě obrátilo na odbor zahraniční politiky Evropské unie s žádostí o prodloužení doby platnosti smluv, dodali účastníci jednání. … „Vzhledem k tomu, že ukrajinská protiofenziva dosahuje omezeného pokroku a spojenci se připravují na vleklou válku, jsou dodávky munice přislíbené EU zásadní pro pomoc Ukrajině udržet krok s ruskou produkcí,“ napsal server Ukrajinská pravda s odvoláním na agenturu Bloomberg.

USA, které mají v roce 2024 za cíl zvýšit svou vlastní produkci na zhruba 1 milion projektilů ročně, vyzvaly EU, aby zintenzivnila své úsilí.

Podle některých odhadů, na něž server Ukrajinská pravda upozornil, dodají ruské továrny příští rok 2 miliony granátů. Vedle toho Rusové dostanou munici z KLDR a nepochybně shánějí i další dodávky od jiných partnerů.

„Asi tucet zemí, včetně pobaltských států, Německa, Nizozemska a Polska, dodalo nebo plánuje dodat 300 000 až 400 000 kusů munice, většinou v rámci iniciativy EU. Finsko,  Švédsko, Dánsko a Norsko, které není členem EU, zadaly objednávky v hodnotě 52 milionů eur s výrobou od příštího roku. Podle jednoho z partnerů se cena střeliva od zahájení iniciativy zvýšila, což znamená, že současný rozpočet nemusí stačit k dosažení jejích cílů. Tato čísla nezahrnují všechny zásilky uskutečněné po zahájení úplné ruské invaze a některé země mohly dodávat munici ze zemí mimo EU nebo nezveřejnily informace o svých zásilkách,“ doplnil k tématu server.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajinci se chystají na další očekávanou ruskou podzimní a především zimní ofenzivu, která bude zahrnovat i útoky na energetickou infrastrukturu. Ukrajina odpovídá tak, že sama oslabuje schopnost Ruska útočit.

„Poté, co naše jednotky zasáhly letiště v Berďansku a Luhansku, vidíme, že okupanti odsouvají svá letadla dál. Konkrétně se je pokoušejí přemístit z území našeho Krymu. To je dobré znamení. Nejprve utíkala ruská flotila a nyní utíká ruské letectvo. Zvyk běhat bude Rusku velmi užitečný. Protože budou muset uprchnout z celé naší země. Bez výjimek. A děkuji všem na světě, kteří nám pomáhají stát se silnějšími a dosahovat větších cílů. A děkuji našim válečníkům za jejich přesnost.“ Poznamenal Zelenskyj.

Svým spoluobčanům přislíbil, že udělá vše pro to, aby svět věnoval pozornost tomu, co Rusko na Ukrajině páchá a aby jednou bylo dosaženo spravedlivého míru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenskému nevěřím ani slovo!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 26.10.2023 13:46:05
Naše pravdivé zprávy psaly jasně:Putin má rakovinu,Putina nahradil dvojník protože zemřel,Rusům došla munice,Rusové nemají tanky ani děla,Rusové nemají vojáky-TAK PROČ ZALENSKÝ LŽE!!!!

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…