Z české politiky letí na Slovensko samé gratulace: Oba postupující jsou proevropští

17.03.2019 16:50

Česká policie v souvislosti s pátečním teroristickým útokem v mešitách na Novém Zélandu prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu. Všechny aktivity, které by se daly vykládat jako schvalování trestného činu, policie pečlivě prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení, uvedl dnes na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Z české politiky letí na Slovensko samé gratulace: Oba postupující jsou proevropští
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zuzana Čaputová

"Do druhého kola slovenských voleb postoupili kandidáti, u kterých je záruka, že budou bojovat proti extremismu a nenávisti. Přeji jim hodně štěstí ve druhém kole," napsal dnes ČTK Petříček. Prezident Miloš Zeman se podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vyjádří podrobně až ke konečnému výsledku, kdy vítězi poblahopřeje. Zeman se ve čtvrtek v TV Barrandov vyslovil pro to, aby se prezidentem stal někdo, kdo už dřív vykonával nějakou politickou funkci a obstál v ní.

"Stále v tom vidím velkou spojitost s vraždou novináře Jána Kuciaka, protože Slovensko chce změnu a vládní garnitura Směru mu to momentálně nenabízí," řekl dnes ČTK místopředseda sněmovního zahraničního výboru za ANO Jaroslav Bžoch. Osobně soudí, že Čaputová se stane prezidentkou, neboť Šefčovičovi, byť je podle něho také dobrým kandidátem, je vyčítáno, že nepůsobí na Slovensku. "Je dobře, že Slovensko má oba kandidáty, kteří jsou spíše proevropští než euroskeptičtí," uvedl Bžoch.

Místopředseda zahraničního výboru za Piráty Jan Lipavský vnímá vítězství Čaputové v prvním kole jako velký úspěch pro liberální politiku ve střední Evropě a popřál kandidátce úspěch i ve druhém kole. Byla by podle něho prezidentkou všech Slováků. "Jsem velice rád, že oba postupující kandidáti zastávají jednoznačně proevropské směřování Slovenska," řekl ČTK Lipavský.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš označil oba postupující za proevropské pragmatiky. "Populista (Štefan) Harabin a fašista Marian Kotleba nepostoupili. Už proto lze Slovákům popřát už nyní," napsal na facebooku.

Zisk Čaputové podle místopředsedy KDU-ČSL Ondřeje Benešíka kopíruje nálady na Slovensku, Čaputová je vnímaná jako nástupkyně populárního Andreje Kisky. Benešík uvedl, že Šefčovice zná osobně, jde podle něho o velmi schopného diplomata evropského a světového rozměru. K Čaputové má Benešík výhrady kvůli jejímu přílišnému liberalismu. "Rozhodně je dobře, že nikdo z nich nerozporuje mezinárodní ukotvení Slovenska, naopak se k němu hrdě hlásí a chce ho prohlubovat," řekl ČTK Benešík.

Skutečnost, že slovenským prezidentem bude v každém případě proevropský politik, ocenila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. "Můžeme Slovákům jenom závidět," řekla ČTK a podpořila Čaputovou. "Určitě by bylo hezké, kdyby to byla žena, protože už potřetí se na Slovensku uchází výrazná žena o prezidentské místo. V minulosti to byly Magda Vášáryová a Iveta Radičová a třeba to nyní Slovákům vyjde," dodala Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…