Z holek mají být maminky? Špatně, není to genderově neutrální. Teď to máme oficiálně od ministerstva Valachové

18.01.2017 19:34

Feministky rozlítila v posledních dnech básnička z čítanky pro děti druhých ročníků základní školy. Konstatuje to mimo jiné server Echo24.cz. Jeden z veršů básníka Jiřího Žáčka totiž uvádí: K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký. Nyní se k básni vyjádřilo i ministerstvo školství.

Z holek mají být maminky? Špatně, není to genderově neutrální. Teď to máme oficiálně od ministerstva Valachové
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Kateřina Valachová v Opavě

„Text sám o sobě není zcela genderově neutrální, při výuce ale záleží hlavně na výkladu a na tom, v jakém kontextu je uveřejněn a jaký je záměr autora,“ zkonstatovalo ve svém vyjádření pro server Aktuálně.cz ministerstvo. Zároveň dodalo, že učitel by měl při výkladu žákům vysvětlit záměr autora a další souvislosti. „Kromě jiného také souvislost s genderovou korektností,“ uvádí resort.

Proti básni se například ozval režisér Vít Klusák, který k tomu napsal následující: „K čemu jsou kluci na světě? Aby psali takovýhle debility,“ uvedl. Báseň vadí i novinářce Petře Neomillnerové. „Někdo, jako je Žáček, by fakt neměl říkat holčičkám, proč jsou na světě,“ okomentovala.

Původní text ZDE.

Žáček však svou báseň pochopitelně hájí. „Na to, jaké mají být maminky a jak se mají jevit prvňáčkům, mohou být názory různé. Podle nahlédnutí do diskuse vidím, že mnoha diskutérům ta básnička připadá dobrá nebo přijatelná, ale chápu, že lidé kontroverzního ducha to vidí jinak,“ poznamenal a vyzval diskutéry, ať nešermují genderovými stereotypy a zkusí sami napsat svou verzi. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …