Z jako „zavřou tě“: U Rakušana vysvětlili, pak smazali

10.03.2022 14:44 | Ze sítí

Poslední dobou kolují po internetu výzvy, aby písmeno Z, které používají ruské síly na Ukrajině a nyní i ruská propaganda, bylo postaveno na úroveň svastiky. Server Neovlivní.cz už zveřejnil zprávu, že pro policii se chystá „metodický pokyn“, aby bylo jasné, že Rakušanovo vnitro nebude tolerovat podporu okupace. A Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám už zveřejnilo, že písmeno Z není zakázané, že zakázané je „pouze použití se specifickým úmyslem“. Jak se dokazuje úmysl? To centrum nezveřejnilo, naopak svůj příspěvek smazalo. Ale co se pak může stát, načrtnul zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra.

Z jako „zavřou tě“: U Rakušana vysvětlili, pak smazali
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan v Otázkách Václava Moravce

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Jak je známo, písmeno Z je v současné době v nemilosti. Původně se jednalo pouze o označení ruských sil na Ukrajině, ovšem postupně ho adaptovala jak ruská, tak protiruská propaganda. Zatímco ta ruská ho vnímá jako symbol vítězství, na českém internetu se množí výzvy, aby písmeno Z bylo postaveno na roveň nacistické svastice a jeho používání bylo trestáno.

Server Neovlivní.cz přišel se zprávou, že se tak skutečně může dít. „Policie chystá podle zjištění Neovlivní.cz metodický pokyn, podle kterého by bylo možné vyšetřovat pro podporu ruské agrese na Ukrajině ty, kteří s ní vyjadřují souhlas prostřednictvím písmene Z,“ píše server.

„Řeší to nyní právníci spolu s experty protiextremistických odborů. Přiklánějí se k tomu, že se to bude posuzovat stejně jako svastika. Tedy jako propagace a podpora hnutí směřujícího k potlačování svobod,“ uvedl serveru Neovlivní.cz údajně vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

„Prokazování trestného činu v tomto případě nebude jednoduché kvůli tomu, že jde o zcela nový a neoficiální symbol. A nadto neexistuje ustálený výklad. Ministerstvo vnitra ale svým postojem chce dát podle informací Neovlivní.cz najevo, že nebude tolerovat žádnou podporu okupace Ukrajiny,“ píše server.

Dnes zveřejnilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám na twitteru příspěvek tohoto znění: „V médiích i na internetu se šíří informace, že písmeno Z je teď kvůli využívání ruskou propagandou zakázaný symbol. Není to pravda, zakázané může být pouze použití se specifickým úmyslem.“ Centrum dále vysvětluje, že trestné může být pouze použití symbolu k podpoře nebo propagaci autoritářského hnutí nebo ke schvalování trestného činu. Ovšem příspěvek se na twitteru ani neohřál a bez náhrady jakkoliv korigovanou verzí zmizel.

Zdroj: Twitter Centra proti terorismu a hybridním hrozbám

Proč je postihování používání písmene Z hloupé, vysvětloval již včera herní vývojář a zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra. Poznamenal, že Ministerstvo vnitra nemá co „dávat najevo“, má se řídit platnými zákony. A také varoval, že stíhání za použití symbolu povede k totalitě a vysvětlil jak.

„Policie začne stíhat lidi, co nosí písmeno Z. Bílé. Na demonstracích na podporu Ruska. To je přece jasný jako facka. Putinovci. Demonstranti nejsou idioti. Začnou tedy místo bílého Z nosit trička  Strany zelených,  kde je taky velké Z. Po zatčení budou tvrdit, že demonstrovali proti globálnímu oteplování. Nebo že šli náhodou kolem. Policie bude složitě vymýšlet důvody, jak jim dokázat, že to nešli. Takže se jim budou dívat třeba na facebook a když tam najdou nějaký náznak sympatií k Putinovi, který sám o sobě není trestným činem, spojí ho s tričkem, jehož nošení taky není trestným činem, přítomnosti na demonstraci, což taky není trestným činem a vytvoří zločince. Přičemž samozřejmě dotyčný skutečně mohl jít kolem ve špatném tričku a nemá šanci se bránit. Příkladů, jak lze podobně někoho odsoudit na základě ‚dojmů‘ žalobce, už máme několik.

Reakcionáři změní znovu taktiku a začnou nosit trička World War Z, Mravenec Z, ZZ Top, Začátečník a mnohá další. Policie doplní manuál extremistických symbolů, kde už se teď zcela absurdně nachází celá runová abeceda a severské náboženské symboly, o logo Strany zelených, obaly rokenrolové skupiny a dětských animovaných pohádek. Reakcionáři začnou používat ruská námořnická pruhovaná trička. Každý v pruhovaném tričku je potenciální sympatizant s Putinovou genocidou. Obchody přestanou prodávat pruhovaná trička. Policie bude prověřovat lid v pruhovaných tričkách (velmi oblíbených mezi pražskými hipstery jen tak mimochodem). A můžeme pokračovat dál a dál a dál a dál.

Jednoho dne dojde policii trpělivost, protože buzerace prostě půjde neustále obcházet, takže začne dávat exeplární tresty jako varování ostatním provokatérům. A najednou tu máme politické vězně. A když už se jednou zavírá za nošení triček, tak už se pak jen rozšíří seznam těch, která se nesmí nosit a aplikuje se dle momentální potřeby vládnoucích autoritářů. Kdo zažil dobu před rokem 1989, ten to zná,“ načrtl detailně scénář návratu cenzury.

 

DOPLNĚNÍ: Hodinu po zveřejnění tohoto článku Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám svůj status opět zveřejnilo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…