Z klání o Hrad prý vypadl Okamura, Bobošíková i Dlouhý

22.11.2012 21:00

Podle informací agentury Mediafax, ministerstvo vnitra údajně vyškrtlo tři z jedenácti kandidátů na hlavu státu. Mají jimi být Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý.

Z klání o Hrad prý vypadl Okamura, Bobošíková i Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Podle Mediafaxu tito tři kandidáti sice dodali potřebných 50 tisíc hlasů, ovšem po odečtení neplatných spadli pod tuto hranici. Oficiálně má ministerstvo vnitra oznámit výsledky kontrol petičních archů kandidátů na prezidenta až v pátek, agentura se však odvolává na zdroj z ministerstva.

SLEDUJEME vše na téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

„Kvůli nedostatečnému počtu hlasů po započítání procentuálního podílu chybovosti jednotlivých záznamů na petičních arších jsou neplatné kandidatury Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamury,“ citovala agentura zdroj.

Okamura a Bobošíková však řekli ve čtvrtek večer pro deník Právo, že žádné informace o svém vyřazení dosud nemají.

"Když něco takového čtu, jenom žasnu. Buď si to Mediafax vymýšlí, nebo je ministerstvo vnitra děravé jako řešeto, a to ještě více znevěrohodňuje celý ten proces, který se tam bez jakékoliv kontroly veřejnosti odehrává," reagovala pro zmiňovaný deník Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Okamura i Bobošíková by zvažovali odvolání k NSS

Jak uvádějí Novinky.cz, pokud se prý informace o vyřazení v pátek potvrdí, bude Bobošíková  „velmi zvažovat odvolání“ k Nejvyššímu správnímu soudu a případně i Ústavnímu soudu.

„Sešli bychom se se Suverenitou a poradili se, co dál. Každopádně úniky informací a celý proces, že ministerstvo vnitra není schopné ztotožnit Miloše Zemana, je podivný. A nechce se nám půl roku naší práce jen tak zahodit do koše, kvůli velmi nepřehlednému, podezření zakládajícímu procesu bez veřejné kontroly,“ dodala.

Podobný postup by zvolil patrně i Tomio Okamura. „V případě, že lidé, kteří se podepsali na mé petici, neexistují, pak není co řešit, skládám zbraně a je po všem. Pokud by se ukázalo, že skutečně existují a vyjádřili vůli mě nominovat jako kandidáta, tak to je na stížnost k NSS,“ nechal se slyšet.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Oficiální výsledky kontrol hlasů budou v pátek

Po vypršení lhůty pro sběr hlasů Bobošíková uvedla, že nasbírala 55 tisíc hlasů, Dlouhý 60 tisíc a Okamura 61 500 hlasů. Ministerstvo vnitra už zítra - tedy v pátek - zveřejní na svém webu oficiální informaci o tom, kolik z hlasů bylo neplatných. Případní vyřazení kandidáti se proti rozhodnutí mohou bránit u Nejvyššího správního soudu. Vzniklé spory by však mohly ohrozit legitimitu prezidentské volby. Termín prvního kola volby proběhne v pátek 11. a sobotu 12. ledna příštího roku.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, nem

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…