Z novin vykoukla zajímavá informace o fungování vlády. Tak jsme se zeptali Andreje Babiše...

09.11.2015 10:55

Podporuji většinový názor vlády na migrační krizi a budu o tom mluvit s německým ministrem financí, reaguje vicepremiér Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz na otázku, co případně odpoví Vladimíru Špidlovi, který povede česko-německou pracovní skupinu s účelem mírnit vzájemné napětí kvůli uprchlíkům. Špidla by údajně měl krotit protiimigrační rétoriku některých členů vlády.

Z novin vykoukla zajímavá informace o fungování vlády. Tak jsme se zeptali Andreje Babiše...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Expremiér a někdejší eurokomisař Vladimír Špidla se podle Lidových novin stane klíčovou osobou na ose Praha–Berlín. „Povede česko-německou pracovní skupinu, jejímž cílem bude překlenout propast, která se mezi ekonomicky úzce provázanými sousedními zeměmi vytvořila v souvislosti s uprchlickou krizí,“ uvádí LN s tím, že si Němci výslovně vyžádali Špidlu, protože věří, že zvládne krotit protiimigrační rétoriku některých členů české vlády.

Redakce ParlamentníchListů.cz se s dotazem obrátila na prvního vicepremiéra, ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, co případně Vladimíru Špidlovi řekne, pokud i s ním bude o krizi chtít expremiér hovořit. Babiš patří ve vládě k těm, kteří odmítají masové přijímání migrantů; a před časem dokonce vyzval NATO k účasti na ochraně schengenských hranic.

„Mluvil jsem v pátek s německým velvyslancem o migrační krizi a budu o tom mluvit s německým ministrem financí. Ve vládě je většinový názor na tento problém, který podporuji,“ řekl ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš.

Skupinové sezení nad migrací je dle LN součástí dohody o strategickém dialogu, který letos v létě podepsal český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Že k jejímu podpisu dojde, domluvili nedlouho předtím v Berlíně premiér Sobotka s kancléřkou Merkelovou.

„Významně se lišíme v otázce kvót pro uprchlíky. Bude důležité si vyjasnit, proč některé věci vidíme každý jinak,“ vysvětluje potřebu česko-německého dialogu mluvčí vlády Martin Ayrer. „Východiskem je oboustranný zájem o diskuzi nad migrací a integrací, která vytvoří předpoklad pro koordinaci postojů obou zemí,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…