Z odstranění cel s Ukrajinou bude ČR profitovat, tvrdí vláda

26.06.2014 17:42

Po pátečním podepsání ekonomické části asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou a odstranění většiny celních bariér mezi oběma stranami by se celní náklady českých exportérů při vývozu na Ukrajinu měly snížit o zhruba 450 milionů korun ročně. Vyplývá to z analýzy české vlády, kterou má ČTK k dispozici. Český export by podle ní měl vzrůst o miliardu korun za rok a česká ekonomika si dlouhodobě přijde na dvě miliardy korun ročně.

Z odstranění cel s Ukrajinou bude ČR profitovat, tvrdí vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Dokument připomíná, že Česká republika je pátým největším vývozem na Ukrajinu z celé EU a šestým největším dovozcem. "Po plné implementaci dohody by mělo dojít ke snížení celních nákladů českých exportérů ve výši zhruba 450 milionů korun ročně," konstatuje analýza. Český rozpočet podle propočtů Generálního ředitelství cel na ušlém clu přijde zhruba o 13 milionů korun.

Dvě miliardy korun ročně

Vývoz České republiky by jen na základě změn v úrovni cel měl vzrůst o jednu miliardu korun za rok, uvádí analýza. Dopady dohody s Ukrajinou jsou podle ní z makroekonomického hlediska omezené, a to především z důvodu již existujících obchodních dohod mezi EU a východoevropskou zemí, které stanovují relativně nízké celní sazby.

Díky odstranění i dalších bariér spojených s vývozem by si čeští exportéři na Ukrajinu podle analýzy vlády mohli dodatečně přijít na 900 milionů korun ročně. U ukrajinských vývozců to má být 1,2 miliardy korun.

Celkově mají unijní dohody s Ukrajinou přispět české ekonomice k dlouhodobému navýšení hrubého domácího produktu o dvě miliardy korun ročně, což odpovídá 0,05 procenta, a vytvoření zhruba 1700 míst. Mnohem zásadnější přínos budou mít pro ukrajinské hospodářství, kde by HDP mělo vzrůst o 5,3 procenta a vznikne 800.000 pracovních míst, tvrdí dokument.

Kromě Ukrajiny podepíší v pátek na summitu EU v Bruselu asociační dohodu s unií také Gruzie a Moldavsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…