Z úředníků na vnitru se kouří, obce letos produkují tisíce vyhlášek

28.08.2011 15:35

Boj obcí proti hazardu naplno zaměstnává úředníky ministerstva vnitra. V rámci protihazardního tažení totiž výrazně přibylo obecních vyhlášek, které úředníci ze zákona kontrolují. Jen za prvních osm měsíců tohoto roku jich dostali 11 tisíc, což je víc než za celý rok 2010. Ve vládním odboru dozoru a kontroly navíc pracuje výrazně méně lidí než dříve – stejně jako na ostatních resortech se totiž i na vnitru šetřilo a propouštělo.

Z úředníků na vnitru se kouří, obce letos produkují tisíce vyhlášek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Odborem dozoru a kontroly posuzuje všechny obecně závažné vyhlášky vydané jednotlivými obcemi. "Jen za první pololetí naši pracovníci posoudili přibližně 11 tisíc obecně závazných vyhlášek a jejich návrhů, lze tedy hovořit až o dvojnásobném nárůstu oproti roku 2010," potvrdil nárůst žádostí serveru iDnes.cz mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Sledujeme téma HAZARD

Úředníkům výrazně přibyla práce ve spojitosti vyhláškami schválenými novými zastupitelstvy zvolenými na podzim minulého roku. Ty se teď často snaží měnit staré obecní předpisy.

Příliv práce úředníkům z vnitra způsobily vládní reformy. V lednu vyšel v platnost nový daňový řád, podle kterého obce musely upravit vyhlášky týkající se místních poplatků. Ty se nově může aplikovat i na herní přístroje. Obce tak konečně dostaly bič na místní provozovatele heren a začaly je hojně využívat.

Ústavní soud posvětil předčasné zavírání hospod i regulaci výherních terminálů

Zlom v posuzování vyhlášek způsobily také dva verdikty Ústavního soudu. Ten například potvrdil, že majitelé restaurací v jihomoravské Břeclavi musí upravit svou otevírací dobu, pokud její příliš dlouhý provoz ruší obyvatele přilehlých bytů.

Soud dal za pravdu i zastupitelům Chrastavy na Liberecku, kteří se rozhodli vyhláškou regulovat umístění interaktivních videoloterijních terminálů.

Čtěte také:

 Kalousek povolil. Kubicemu přisype na vnitro 900 milionů

Vnitro chce vrátit policii přístup k údajům z telefonů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…