Za 119 Kč prodá Tesco. A teď zveřejněna „cena výroby“

08.04.2024 12:52 | Monitoring

50 Kč za celé kuře, bez akce za 119 Kč. To je cena, kterou jsme objevili u českých supermarketů. Slevy na kuřecím mají obchodní sítě Tesco, Penny i Albert. Má to ale háček. S takovými cenami se podle Agrární komory ČR nevyplatí českým chovatelům kuřata chovat. Od loňského února spadla cena jatečných kuřat o 3 Kč. A je pod průměrem EU. Cena výroby, či spíše nákupní cena od zemědělce, byla dle dat ČSÚ 28,33 Kč.

Za 119 Kč prodá Tesco. A teď zveřejněna „cena výroby“
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

Kolik stojí kuře? To je otázka, kterou si v supermarketech klade nejeden nakupující. Rozsah cen je skutečně široký. V obchodní síti Tesco je to v současnosti bez desetníku 55 Kč za kilogram. Ovšem jen do 9. dubna a k tomu musíte mít slevovou kartu Clubcard. „Běžná“ cena je 85 Kč, ve skutečnosti ale za celé kuře dáte 119 Kč.

Cena kuřecího - Tesco

Okolo devadesáti korun stojí kuře v obchodní síti Makro, konkrétně za kuře o váze 1,3 kg dáte 87,21 Kč. O něco výhodnější je koupit kuřat deset, kdy jedno vyjde na 80 Kč. Makro je nicméně oficiálně pouze pro podnikatele a živnostníky.

Cena kuřecího – Makro

Podobnou akci jako Tesco má také obchodní řetězec Penny, ve kterém je celé kuře dokonce za 52,90 Kč. Běžná cena je nicméně stejná jako v Tescu, tedy také 85 Kč.

Cena kuřecího – Penny

A ještě levnější je do zítra kuře v Albertu, za kulatých 50 Kč.

Cena kuřecího – Albert

Kuře je podle tohoto zběžného průzkumu v akci co chvíli. Ovšem to podle Agrární komory ČR neprospívá jejich chovatelům.

„Čeští chovatelé drůbeže jsou pod enormním tlakem a jejich podnikání se přestává vyplácet. Výkupní cena kuřat se totiž stále snižuje a je už pod průměrem EU. Obchodní řetězce tlačí na snižování ceny a kuřata často zařazují do slevových akcí. Meziročně se v únoru výkupní cena kuřat snížila téměř o 3 koruny za kilogram. Řada chovatelů se tak dostává do ztráty a hrozí celkové snížení produkce drůbežího masa v ČR. Podívejte se na následující přehled vývoje výkupních cen jatečných kuřat,“ uvádí komora.

V únoru minulého roku se kuře v jateční váze prodávalo za 31,12 Kč. V červnu to bylo 30,53 Kč a letos v únoru jen 28,33 Kč, varuje Agrární komora ČR. Data jsou z Českého statistického úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže - co na to Prouza? Vládnou nám obchodní řetězce? Jakou výmluvu si jejich zastánce vymyslí nyní? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusemamcaRBK , 08.04.2024 13:57:27

|  9 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …