Za EET byste měli být vděčni, ulevilo vám, vzkazuje podnikatelům ministerstvo

02.07.2017 21:48

I přestože si podnikatelé na elektronickou evidenci tržeb i kontrolní hlášení stěžují, ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že se prý živnostníkům dost ulevilo. Informaci přinesl server Echo24.cz.

Za EET byste měli být vděčni, ulevilo vám, vzkazuje podnikatelům ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za svobodu podnikání, proti EET a proti budování socialismu

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní připravilo materiál pro vládu, který ukazuje data za rok 2016. Podle nich se snížila celková administrativní zátěž podnikatelů v porovnání s rokem 2005 o 31 procent. Firmám prý ubylo 675 informačních povinností. 

Podnikatelé i živnostníci si přitom stěžují na zvýšenou byrokracii kvůli EET a kontrolním hlášením. Kontrolní hlášení DPH se podávají od 1. ledna 2016. Od 1. prosince téhož roku pak podnikatelé v ubytování, stravování a v pohostinství musejí využívat EET. Řada z nich, jak konstatuje server, své živnosti kvůli tomuto ukončila. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu však poukazuje například na zjednodušené zápisy přes notáře a snížení hrazených poplatků. Stejně tak se snížil počet činností s ohlašovací povinností, a to díky novele zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí. 

„Mezi nejpalčivější problémy i nadále patří témata týkající se exekucí a insolvencí či obtížná orientace v často novelizovaných právních předpisech,“ zmiňuje materiál. 

Vysokou administrativní zátěž kromě podnikatelů kritizuje i pravicová opozice. „Převládá naprosto absolutně názor, že podmínky pro podnikatele se zhoršují, ne že se zlepšují nebo zůstávají stejné,“ řekl letos v květnu prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…