Za část půjček Řecku může ručit i ČR. Stalo by se to v tomto případě

13.07.2015 6:08

Česká republika by se za určitých okolností mohla krátkodobě podílet na zárukách za půjčky Řecku. Stalo by se tak v případě, že eurozóna dospěje k závěru, že Aténám přechodně pomohou peníze z Evropského finančního stabilizačního mechanismu (EFSM). Za půjčky z něj totiž ručí všechny země Evropské unie.

Za část půjček Řecku může ručit i ČR. Stalo by se to v tomto případě
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

O využití peněz z EFSM mohou podle diplomatů kvalifikovanou většinou rozhodnout ministři financí osmadvacítky. Ti se sejdou v Bruselu na pravidelném jednání v úterý. Česko má na této schůzce reprezentovat náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Využití prostředků EFSM je v této chvíli jedna z variant, jak případně pomoci Řecku plnit jeho mezinárodní závazky do chvíle, než země dosáhne na peníze z předpokládaného nového programu v rámci Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Jeho sjednání však bude i po souhlasném stanovisku eurozóny nějakou dobu trvat a Atény například už za několik dní čeká splátka Evropské centrální bance (ECB).

Z EFSM, který měl původně v roce 2010 kapacitu 60 miliard eur, už v minulosti získaly pomoc Irsko (22,5 miliardy eur) a Portugalsko (24,3 miliardy eur). Za půjčky z něj ručí všechny státy evropské osmadvacítky v poměru, který odpovídá jejich příspěvku do evropského rozpočtu. Česko by tak ručilo za 1,13 procenta výše půjčky.

Jako o dalších možnostech, jak přechodně pokrýt řecké finanční potřeby, se vedle využití EFSM hovoří také o přímých dvoustranných dohodách o půjčkách mezi Řeckem a kupříkladu Francií či jinými zeměmi a také o uvolnění zisků z prodeje řeckých dluhopisů, které nyní zadržuje Evropská centrální banka.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…