Za čtvrtek přes tři sta nakažených. Už se prý projevuje návrat do škol

03.09.2021 12:39

Návrat dětí do škol se začíná projevovat na vývoji epidemické situace. Česko ve čtvrtek zaznamenalo 306 nově potvrzených nakažených koronavirem, tedy o 95 případů více než před týdnem. Jedná se o nejvyšší údaj od poloviny července.

Za čtvrtek přes tři sta nakažených. Už se prý projevuje návrat do škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Ministerstvo eviduje za čtvrtek téměř 100 000 testů, o 12 700 víc než ve středu. Z toho PCR testů bylo přes 56 000, což je podle dostupných údajů dosud nejvíc. Vyplývá to z dat na webu Ministerstva zdravotnictví.

Nárůst počtu PCR testů může souviset s testováním ve školách na začátku školního roku. Reprodukční číslo k pátku stouplo na 1,12 ze čtvrtečních 1,05, přičemž číslo nad jednou ukazuje zrychlování šíření epidemie. Číslo R je tak nyní nejvyšší od 12. srpna. Nad jednou je devátým dnem.

I při vysoce rizikovém scénáři vývoje by ale nadcházející vlna neměla být tak silná jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to díky očkování i značnému počtu lidí, kteří už covid prodělali.

Od začátku loňského března, kdy se v České republice objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno přes 1,68 milionu případů koronaviru. Většina nakažených se vyléčila, 30 405 lidí s covidem-19 dosud zemřelo.

 

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …