Za kmotry si můžete sami, vzkázal Mitrofanov Čechům

19.03.2012 22:45

Za současný stav společnosti si podle Alexandra Mitrofanova, komentátora deníku Právo, můžou do značné míry i samotní Češi. Podle novináře, který byl hostem pořadu Hyde Park, tkví základ bezpráví a korupce politiků v každodenním jednání občanů.

Za kmotry si můžete sami, vzkázal Mitrofanov Čechům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Podle Alexandra Mitrofanova byli všichni politici, proti kterým se v ulicích protestuje, demokraticky zvoleni občany této země. A přesto se ti občané teď cítí obelhaní, rozzlobení a frustrovaní. Podle komentátora je to tím, že lidé přestávají rozumět tomu, co je to vlastně politika.

Politici se totiž ztratili ve svých vnitřních bojích a šarvátkách a občané už nedokážou rozpoznat, komu mají věřit a kdo jim vlastně lže. Mitrofanov má na to jednoduchý recept: „Lidi musí prostě více přemýšlet, více se o politiku zajímat, pak si třeba i budou pamatovat, co jim kdo slíbil a proč koho volili a v dalších volbách se poučí.“

Právě občané podle Mitrofanova zajistili funkčnost kmotrovského systému v ČR, když kočovali od politika k politikovi nalákáni různými sliby a rétorickými obraty. To, že se teď politici národu smějí, je důsledkem toho, jak dlouho se nechali lidé opíjet rohlíkem.

Tmelem pro Čechy je touha po jistotách a odpor k odpovědnosti

Alexandr Mitrofanov přitom v interaktivním pořadu ČT Hyde Parku vysvětlil současný společenský marasmus pomocí zvláštní teorie. Každá společnost má podle něj svůj tmel - někde je to náboženství, někde vlastenectví, u nás je to touha po jistotách. Nyní se za asistence vlády Petra Nečase utrhli nahoru ti, co touží po stále větších jistotách, jako jsou třeba oni dobře známí kmotři, na úkor těch, co touží po jistotách menších.

Právě ona touha po jistotách je přitom podle Mitrofanova překážkou k otevřenější a přímější demokracii v Česku. „Spousta lidí volá po referendech. Dovedete si představit, že by se u nás lidé v referendu vzdali jistot, jako to udělali například ve Švýcarsku?“

Ještě horší to podle něj je v tom, že by lidé rádi přijímali jistoty, ale málo se starají o vlastní odpovědnost za ně. „Občané u nás nectí právo. Když jedu po silnici, tak vidím, že každý druhý řidič telefonuje nebo překračuje rychlost a podobně. Sami lidé porušují právo a takoví si pak stýskají, že u nás není právní stát?“ podotkl.

Požadavky Holešovské výzvy nic nevyřeší

Naštvanost lidí na současnou vládu Mitrofanov chápe. Na vině je podle něj především český premiér, který evidentně hodlá prosadit svou bez ohledu na protesty lidí i názory odborníků. „Nečas se společně se svou vládou zatvrdil, snad to poškodí jeho stranu, ale do té doby může napáchat mnoho zla."

Na stranu druhou podle Mitrofanova ani změna systému, odstoupení politických stran, ani zavedení referenda, jak si to přeje Holešovská výzva, ve skutečnosti nic závratného nevyřeší. Systém je tvořen z občanů, kteří v něm žijí. Pokud se chovají odpovědně a snaží se přispět k fungování společnosti, nezáleží příliš na tom, jaký má politický systém přesné parametry.

Podle Mitrofanova Holešovská výzva hodlá jen odstraňovat a nic pozitivního do společnosti nepřináší. Novinář však chápe, že pro občany je tato iniciativa zajímavá: „Lidi oslovil někdo, kdo s politikou nemá opravdu nic společného – ani vlastně neví, co to ta politika je – tím u občanů vzbudili důvěru.“

Vláda profituje na lenosti a rozhádanosti lidí

Na druhou stranu říká Mitrofanov, že iniciátory Holešovské výzvy vážně brát nemůže. Svým jednáním vstoupili do politiky, tedy do světa, ve kterém se neumí pohybovat. V podstatě se jejich shromáždění stalo happeningem, kde řada lidí mohla ventilovat zlobu, nepochopení, únavu a frustraci, ale pro úspěch by musela Holešovská výzva nabídnou, co bude dál.

„Chápu, že když jsou politici hluší, lidé se začínají bouřit. To se nyní děje. Jediná legální možnost, jak odvolat politiky, je však dlouhodobá generální stávka,“ zdůraznil. Taková situace podle něj může nastat jen těžko, a to je opět způsobeno tím, že se u nás lidé neradi vzdávají jistot a stejně neradi přejímají odpovědnost. „Odbory se přes sebevětší snahu o generální stávku pokusit nemohou, protože do ní lidi nepůjdou, raději zůstanou doma a nebudou se muset bát o zaměstnání,“ poznamenal.

Různé sociální skupiny se nikdy nesjednotí, z toho vláda profituje

Právě s tím počítá vláda. Nečasův kabinet je přesvědčen, že sociální skupiny, které proti němu protestují, jsou tak rozrůzněné, že se nespokojení nespojí. Ani Mitrofanov si nemyslí, že by k tomu došlo. „Dobrým příkladem je, když nedávno protestujícím studentům vzkázal zbytek společnosti: ‚řekněte bábě, ať vám půjčí na školné'."

Asi nejpřesněji však shrnul vystoupení Alexandra Mitrofanova v Hyde Parku facebookář Jan Zamazal: „Host presne vysvetlil, jaky je ten zakladni problem vseho tu - a to je ceska povaha;)“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…