Za peníze daňových poplatníků: Takhle cestují senátoři Drahoš, Hilšer a Fischer

08.02.2019 7:52

Páteční MF Dnes si posvítila na to, za co utrácejí peníze senátoři. U někdejších prezidentských kandidátů – u profesora Jiřího Drahoše, u Marka Hilšera a Pavla Fischera – zjistili následující...

Za peníze daňových poplatníků: Takhle cestují senátoři Drahoš, Hilšer a Fischer
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Poslanci a senátoři dostávají plat a vedle toho mají k dispozici také náhrady na úhradu svých nákladů spojených s funkcí – náklady na dopravu, telefonování a na bydlení. Pokud jde o senátory, mají k dispozici několik bytů v pražských Jinonicích. Horní komora Parlamentu za ně přitom vydává dva miliony korun ročně na pronájmech. Tyto byty však využívají jen tři senátoři, ostatní raději čerpají náhrady na ubytování v jiných objektech, na což horní komora vydala v roce 2018 asi 11,6 milionu korun.

Vedle bydlení čerpají senátoři peníze na poskytování právního poradenství, nebo na již zmíněné cestování. Kupříkladu neúspěšný prezidentský kandidát a dnešní senátor Jiří Drahoš vyčerpal na dopravu takřka 80 tisíc korun, i když bydlí jen osm kilometrů od Senátu. „Náhrady na dopravu jsou paušální, náleží ze zákona k platu senátora a odvíjejí se od vzdálenosti jeho bydliště od sídla Senátu,“ řekl k tomu Drahoš.

Mluvčí Senátu Eva Davidová k tomu dodala, že náhrada je určena na pokrytí výdajů na dopravu – s platbami za MHD, taxi nebo výdaji za vlastní vozidlo.

Za dopravu utratili přes 70 tisíc korun také senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer. Hilšer novinářům vysvětlil, že využívá městskou hromadnou dopravu nebo soukromý automobil. Fischer byl o něco konkrétnější. „Mým úkolem je přijímat pozvání na akce pořádané ambasádami nebo ministerstvy. Takže při dopravě na kladení věnců, vítání vojáků z misí, vyznamenávání nebo slavnostní akce nemám nárok na auto s řidičem. Dopravuji se všude sám,“ uvedl předseda senátního Výboru pro obranu, bezpečnost a zahraniční věci Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…