Za rasové útoky může školský systém, míní odborníci

27.08.2011 13:26

Velký podíl na vzniku rasových nepokojů na severu Čech má podle expertů české školství, které neumí pracovat s dětmi ze sociálně vyloučených komunit. Místo toho, aby s dětmi efektivně pracovaly, je totiž učitelé často rovnou posílají do praktických škol. Tam by přitom měly končit pouze děti s mentálním postižením. V důsledku této praxe nyní dorůstá generace prakticky nezaměstnatelných mladých, kteří zůstávají závislí na státní podpoře.

Za rasové útoky může školský systém, míní odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové v Poschlé

„Narodily se v sociálně vyloučených lokalitách a vzdělávaly se ve zvláštních školách, nemají průpravu, aby uspěly na trhu práce," okomentoval situaci těchto dětí pro Lidové noviny šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Podle statistik dlouhodobě vzrůstá procento mladých lidí závislých na sociálních dávkách. Právě znudění nezaměstnaní, kteří si často přivydělávají drobnou kriminalitou, představují podle Šimáčka velké riziko pro společnost.

Z nastálé situace nyní odborníci viní předešlé vlády. Ty podle nich nebyly schopné nastavit vzdělávací systém tak, aby znevýhodněné děti nekončily v praktických školách. Na zajetý systém nejvíce doplácejí romské děti - v lavicích zvláštních škol usedá až třetina z nich. Pokud současní zákonodárci systém nezmění, může se situace podle ředitelky české pobočky Amnesty International Dášy von der Horst v některých regionech ještě zhoršit.

Reportáž:
Nový Bor na masakr nezapomíná. V baru "U Mačety" je stále cítit krev

Za diskriminaci Česko kritizují mezinárodní organizace

Za diskriminaci znevýhodněných dětí na školách byla Česká republika opakovaně kritizována mezinárodním společenstvím. Před čtyřmi lety dokonce evropský systém dal za pravdu čtyřem Romům, které český stát neprávem poslal do praktických škol.

Situace se však od té doby příliš nezlepšila. Letos v červnu Česko za tuto praxi kritizoval Výbor pro práva dětí OSN. Za segregaci Romů zemi zkritizoval také známý finančník George Soros, který letos v červnu zakončoval české předsednictví projektu Dekáda Romů.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru

Odborníci: Vládě o nápravu nejde

Nápravu by mohl přinést Národní akční plán inkluzivního vzdělávání, který v prosinci schválila vláda. Navrhované změny však odborníkům nepřijdou dostatečné. „Pro současné vedení není odstranění diskriminace prioritou," stěžuje si Dáša van der Horst. Dodává, že lze očekávat další stížnosti Romů u evropských institucí.

Čtěte také:

Nepokoje kvůli Romům mohou být mnohem tvrdší, varuje ČT 

Romský student Ščuka: Dívali se na mě skrz prsty

 Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…