Za špičkového doktora si nepřiplatíte. Heger to nestihl

16.03.2012 8:18

Průlomová změna, díky níž měli mít pacienti už od dubna možnost připlatit si za špičkové lékaře, se pravděpodobně zpozdí. Pro zavedení tohoto nadstandardu podle právníků ministerstva zdravotnictví nestačí vydat vyhlášku, ale bude třeba novelizovat zákon. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Za špičkového doktora si nepřiplatíte. Heger to nestihl
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

"Právníci ministerstva jsou přesvědčeni, že k tomu nestačí vydat pokyn, že se to musí dostat do zákona. Zatím se o tom dohadujeme," řekl HN náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Jasno podle něj má být na konci března. "Pokud by měla být změna zakotvena v zákoně, bylo by to formou velké novely, kterou chystáme s platností od ledna 2014," dodal Nosek.

Nemocnice vyčkávají

Žádná z největších nemocnic, kde je přednostů, primářů a elitních doktorů nejvíce, proto s druhou fází nadstandardů podle zjištění HN zatím nepočítá. "Možnost připlácení na lékaře v současné době nepřipravujeme řekl deníku například Anna Mrázová, mluvčí brněnské fakultní nemocnice, kde se přitom management na novinku původně pečlivě chystal. V nemocnici kvůli tomu vznikl už v lednu podrobný ceník.

Před tím, aby si pacienti začali začali připlácet za ošetření například primářem či přednostou jen na základě ministerské vyhlášky, nevarují ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) jen jeho úředníci. Ve své analýze mu cestu skrze zákon doporučil také právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Konflikt s ústavou

"Bylo by to v konfliktu s ústavou. Dnes na tuto službu mají lidé nárok v rámci hrazené péče a nově by si ji měli začít platit. To musí mít oporu v zákoně," řekl HN Dostál a dodal, že jinak si budou moci pacienti stěžovat. "Když se někdo nedostane k primáři jen proto, že si nepřiplatí, bude to moci napadnout a zdravotní pojišťovna nemocnici udělí pokutu," tvrdí.

Heger nastartoval reformu novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou zrušil zákaz nadstandardů. Dalšími kroky pak byly změny v poplatcích a stanovení prvních 18 nadstandardů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …