Za toto si Obama vysloužil Nobelovu cenu míru. Znalec promluvil

05.06.2015 22:55

Šéf Rady Evropy Thorbjorn Jagland, který řadu let působil jako předseda norského Nobelova výboru, v rozhovoru pro páteční Události, komentáře České televize konstatoval, že exprezident Václav Havel by si zasloužil Nobelovu cenu míru. Důrazně se také zastal jednoho z jejích nositelů, prezidenta USA Baracka Obamy. Vysvětlil, proč je rozhodně dobře, že ji dostal. Došlo i na Rusko.

Za toto si Obama vysloužil Nobelovu cenu míru. Znalec promluvil
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Hned v úvodu ale jasně řekl, že byl dobrý nápad dát Nobelovu cenu míru americkému prezidentovi Baracku Obamovi. „Myslím, že to byl dobrý nápad. Podívejte se, jaká byla situace s Íránem, než přišel Obama, chtěli ho bombardovat. A přišel Obama a začalo se jednat,“ zdůraznil Jagland. Představitele výboru prý překvapila kritika, která zazněla právě na adresu prezidenta Obamy. Snaží se o zklidnění situace v Íránu a za to si ji zaslouží.

Pokud jde o Václava Havla, podle Jaglanda by si cenu také zasloužil. Jednoznačně si myslím, že je škoda, že ji nedostal, poznamenal, ale s dovětkem, že podobných lidí bylo více, ale výbor může rok co rok ocenit jen jednu osobnost.

Eskalační spirála musí skončit

Pár slov padlo také k Ruské federaci. V rámci Rady Evropy se prý s Ruskem hovoří, ale někdy to není snadné. Jagland přesto zůstává optimistou. „Já věřím, že se dostaneme do stavu, kdy bude ta situace deeskalovat,“ prohlásil. Rusko se nesmí divit, že přišly sankce za to, co se dělo na Krymu, ale spirála sankcí a protisankcí prý nikam nevede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…