Za ty peníze se nedá žít! Maláčovou vytočili novináři a mluvila zpříma

18.05.2020 0:00

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v rozhovoru pro Deník N konstatovala, že by vláda měla občanům pomoct víc. Měla by prý zvýšit podporu v nezaměstnanosti alespoň na 15 tisíc, protože ze současné podpory osm tisíc se podle ministryně nedá fungovat. Poslanců a senátorům by se podle ministryně měly snížit platy, aby více pocítili, co se děje ve společnosti. V jednu chvíli se na redaktory, kteří s ní vedli rozhovor, pořádně rozčílila.

Za ty peníze se nedá žít! Maláčovou vytočili novináři a mluvila zpříma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Česká zpráva sociálního zabezpečení podle Maláčové pracuje na plné obrátky sedm dní v týdnu a snaží se občanům postiženým koronavirovou krizí pomoct. Občas ale trvá, než se pomoc k lidem dostane. Třeba jen proto, že se žadatelé bojí zvednout telefon. A pak mohou marně čekat na ošetřovné. Podle ministryně jde za březen o pár stovek lidí.

Anketa

Vadí vám, že ministryně Schillerová možná neumí dobře anglicky?

7%
93%
hlasovalo: 11700 lidí

Setkáváme se s tím, že je velký problém se žadatelům dovolat. Často to souvisí s tím, že naše linky začínají trojčíslím 950, takže lidé si myslí, že jde o placené linky, které jsou velmi drahé, a proto nám telefony neberou. Naše linky jsou ale bezplatné. Takže když se jim poněkolikáté nedovoláme, posíláme e-mail. Když jej nemají, dopis, a to je pak na dlouho, třeba na dva týdny, než přijde reakce,“ upozornila Maláčová.   

„Jak byste řešili situaci, kdy je nouzový stav, zaměstnanci úřadů jsou sami nemocní nebo musejí zůstat doma s dětmi? Aby celá agenda nepadla, snažili jsme se namotivovat naše zaměstnance, aby šli do práce. Fungují na přesčasech, o víkendech, ale jak zvládnout trojnásobnou agendu? Jestli má někdo pro mě nějakou manažerskou poučku, řekněte mi ji. Jak byste zvládli nárůst agendy během několika týdnů o tři sta procent?“ zeptala se.

Ministryně má za to, že na počátku koronavirové krize dělala, co mohla, a posteskla si, že ji za to nikdo nepochválí.

„Začala bych silnými stránkami, protože jsme národ, který vidí věci neustále negativně. A protože mě a kolegy nikdo nepochválí. Během několika málo dní jsme postavili na nohy program Antivirus, což je kurzarbeit, který jen za březen zachránil dvě stě tisíc pracovních míst,“ uvedla.

To však podle Maláčové nemění nic na tom, že by vláda lidem měla pomoct víc. Měla by zvednout podporou v nezaměstnanosti alespoň na 15 tisíc, aby lidé, kteří přijdou o práci, mohli přežít.

„My se bavíme o osobních nákladech, jestli se dá za patnáct tisíc měsíčně přežít – já říkám, že ne. Říkám to dva roky, proto jsem prosazovala rapidní navýšení minimální mzdy. Vidíte, že i po těch dvou rekordních navýšeních, která jsme jako sociální demokracie prosadili, je to 14 600 korun hrubého. A říkám, že je nepřijatelné, aby podpora v nezaměstnanosti pro lidi, kteří přišli kvůli COVID-19 o práci, byla v průměru osm tisíc,“ rozčílila se místopředsedkyně ČSSD.

V jednu chvíli se Maláčová rozzlobila, a to když odpovídala na otázku, zda vláda neměla motivovat firmy, aby fungovaly dál, byť v omezené míře, protože by to  celé společnosti pomohlo víc než téměř kompletní zastavení ekonomiky.

„Vy mi argumentujete, vy se mnou neděláte rozhovor. Vy se mnou nesouhlasíte. Jestli chcete argumentovat, moc ráda, ale rozhovor má probíhat tak, že můžu doříct větu,“ rozohnila se.

Pokud se má ekonomika opravdu znovu nastartovat, musí vláda podle Maláčové masivně investovat, povzbudit chuť občanů utrácet, ale zároveň se připravit na možnou další vlnu epidemie koronaviru.

Konstatovala také, že by se měly snížit platy poslanců a senátorů, protože by nevypadalo dobře, kdyby celá země řešila koronavirovou krizi, ale politikům by na základě platového automatu nastaveného v zákoně narostly platy.

„Návrhem bych chtěla docílit toho, že v momentu, kdy jdou všichni příjmově extrémně dolů, bylo by velmi nešťastné, aby příští rok platy ústavních činitelů zase narostly. Protože tam naskakuje automat, který se odvíjí od průměrné úrovně nehospodářských platů předminulého roku. Jsou tam dva roky zpoždění. Příští rok by to zase naskočilo hodně. V této situaci je to opravdu nespravedlivé. Snížení povede k tomu, že poslanci a senátoři mnohem více pocítí, co se mzdově děje ve společnosti. Chtěla bych, aby se to navázalo na minimální mzdu,“ zdůraznila dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…