Zabij včelu, naštveš mládežníka. Aktivisté vyzývají. Ozval se jim alergik

16.07.2021 9:40

Jeden z nejvýznamnějších vědců, německý fyzik Albert Einstein kdysi prohlásil: „Až vymřou včely, čekají lidstvo poslední čtyři roky života.“ Výzkumy ukazují, že včely v posledních letech rychle vymírají. Upozornit na to a zvrátit katastrofu hodlá hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), jež v rámci boje proti klimatické krizi varuje před úbytkem biodiverzity a devastací životního prostředí.

Zabij včelu, naštveš mládežníka. Aktivisté vyzývají. Ozval se jim alergik
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ekologičtí aktivisté z hnutí Extinction Rebellion.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18016 lidí
,Opylovači i ostatní člověku nepřímo prospěšné druhy hmyzu velmi rychle vymírají. Mizí mnoho druhů a ubývá kvantitativně veškerého insektu,“ upozorňují členové ekosociálního hnutí, že lidský druh přetváří krajinu a ekosystémy tak, že mnoho zvířat přichází o přirozený biotop.

„Toxický systém založený na zvyšování kapitálu a hromadění majetku nás žene do záhuby,“ připomínají, že je třeba přenastavit náš finanční systém (viz jejich nedávný apel u ČNB) i naše smýšlení.

Naším jediným zájmem nesmí být finance, majetek a vlastní prospěch. „S takovým přístupem míříme k vyhynutí a bereme spolu spoustu dalších nevinných organismů,“ varují.

„Bouříme se i pro každou mrtvou včelku i pro každého živoucího potápníka vroubeného. Vzpíráme se systému požírajícímu sám sebe, jdeme do ulic a křičíme za zachování života,“ pokračují aktivisté.

Chtějí být alarmem před katastrofou a apelem na morálku a zodpovědnost každého jednotlivce: „Vyzýváme i Tebe, i Tvého souseda, abyste se připojili k celosvětové Rebelii a zasadili se za celospolečenskou změnu, jež odvrátí zbytečné utrpení a zkázu,“ apelují aktivisté z české pobočky hnutí Extinction Rebellion.

V následné diskusi se objevily převážně nesouhlasné názory a výčitky, že šíří strach. „Klima krize neexistuje. Existuje klimatická změna. A ty se periodicky opakují. Nestrašte lidi,“ vzkázal Honza Procházka a později dodal: „Vy jste skutečně horší, než zločinný socialismus,“ odplivl si téměř.

„Současná klimatická změna je způsobena lidskou činností. O tom už nejsou prakticky žádné vědecké pochyby. Nastudujte si prosím fakta,“ kontrují aktivisté.

Další sdělil, že vymření včel by ho rozhodně netížilo. „Jsu (!) na včely alergický... takže ať ty svině klidně pochcípaj... je mi to buřt,“ vyjádřil se Miloš Michal.

„Včely jsou opylovači. Hmyz obecně je nedocenitelný, poskytuje ekosystému úžasnou službu,“ bylo mu připomenuto.

Za vymírání včel si dle některých komentujícícíh mohou eko aktivisté sami. „Vždyť za vymírání včel a hmyzu můžete vy exoti od ekobláznů, vy jste zakázali hnojit pole kravským hovnem a nařídili hnojit chemickou srač***,“ ohradil se Zdeněk Febr.

Už v minulém roce aktivisté z Extinction Rebellion uspořádali protest přímo před Ministerstvem zemědělství. Symbolicky ztvárnili dvě podoby české krajiny – na jedné straně zemědělské postupy, které životnímu prostředí škodí, a na druhé straně prvky, kterých je v krajině potřeba řádově víc. Na levé části schodů do budovy ministerstva se objevily umírající včely otrávené pesticidy, zatímco kompostem rozsypaným na pravé části  schodiště aktivisté a aktivistky vyjádřili podporu ekologickým podobám zemědělství.

Stoupenci hnutí Extinction Rebellion jsou v Česku známí především tím, že volí vskutku kuriózní způsoby, jak protestovat za lepší klima a za vyšší pozornost tomuto tématu. V jihomoravské metropoli například blokují dopravu tím, že odvážně poklekají před auta na frekventované silnici. Někteří se dokonce neváhají přilepit k silnici vteřinovým lepidlem, aby je z místa nemohla vyvést policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…