Zabijeme vás. Těm, kteří připravili prouprchlický komiks pro děti, chodí „vzkazy od fanoušků“

26.01.2016 7:57

Nezisková organizace META, která připravila pro školy kontroverzní výukové materiály, které mají dětem pomoci vcítit se do role uprchlíků, nyní čelí agresivitě a verbálním útokům. Upozornil na to server Lidovky.cz.

Zabijeme vás. Těm, kteří připravili prouprchlický komiks pro děti, chodí „vzkazy od fanoušků“
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Chodí nám výhrůžky fyzické likvidace od občanů. Občas nám lidé i volají. Je to masivní,“ cituje server šéfku projektu Hello Czech Republic Zuzanu Vodňanskou. Od středy nenávistných vzkazů dorazilo do kanceláře společnosti zhruba padesát.

Všechny výhrůžky META shromažďuje a plánuje je poslat do kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v České republice, který projekt finančně a odborně podporuje. „Budou to pak dávat dohromady pro policii,“ popisuje další kroky Vodňanská.

Celý text je ZDE

Šéfka Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Petra Levrincová by dnes měla podle informací serveru mít ohledně projektu schůzku na ministerstvu školství.

Zmiňovaný projekt pochází ze Švédska. Vznikl v roce 2013, tedy před nynější uprchlickou krizí. Neziskovka META materiály přeložila a upravila pro české prostředí v konzultaci s pedagogy. Jeho cílem je prý „vést žáky k toleranci a ohleduplnosti k jiným lidem, jejich kulturám a duchovním hodnotám, učit je žít společně s ostatními lidmi“.

Podle Vodňanské jde o dobrovolnou pomůcku určenou pro žáky na druhém stupni základních škol a na středních školách.

Pozice ministerstva školství je nejasná

Vzdělávací materiály s názvem Hello Czech Republic obsahují komiks, krátký film i možnost, aby se děti podívaly na situaci uprchlíka z jiné perspektivy.

Někteří politici, například prezident Miloš Zeman, v souvislosti s tímto projektem mluví o propagandě. Vodňanská ale něco takového odmítá. „Myslím, že valná většina politiků ten materiál neviděla, a přesto se k němu vyjadřují,“ zdůrazňuje.

Server upozorňuje i na to, že v celé kauze je velmi nečitelná pozice ministerstva školství. „Ministerstvo s ním nemá nic společného. Neposkytlo mu záštitu, neposkytlo mu finanční podporu, není to žádným způsobem dokument ministerstva školství,“ odpověděla na interpelaci v této věci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Server Aktuálně.cz ale upozornil, že dvacátého ledna byl na oficiálním oznámení projektu přítomen náměstek Valachové Ivo Krýsa.

Bývalý čelný politik ODS Miroslav Macek v této souvislosti na svém webu viditelny-macek.cz upozornil na zajímavý fakt týkající se zmiňované neziskovky META: „Podle výroční zprávy činily v roce 2014 provozní náklady 12 milionů, z toho 8 milionů šlo na mzdy. Pro 20 lidí,“ napsal včera Macek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…