Zabíjení Židů a Poláků? Kde to Zeman viděl, ptají se noviny kvůli videu z Kyjeva. Hrad prý neodpovídá

07.01.2015 10:19

Miloš Zeman opět rozvířil hladinu, když hovořil z rádia k občanům. Tvrdil totiž, že na záznamu pochodu k výročí narození Stepana Bandery v Kyjevě zaznamenal výzvy k zabíjení Poláků, Židů a komunistů. Lidové noviny ale poukazují na to, že nikdo jiný podobné výkřiky či hesla nezaznamenal a že Hrad navíc tají Zemanův zdroj.

Zabíjení Židů a Poláků? Kde to Zeman viděl, ptají se noviny kvůli videu z Kyjeva. Hrad prý neodpovídá
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Banderovská hospoda ve Lvově

Miloš Zeman vyměnil Český rozhlas za Frekvenci 1 a po svém způsobu se opět zviditelnil na poli zahraniční politiky. Tentokrát hovořil o svém údajně rovněž oblíbeném tématu – ukrajinských „neonacistech“.

Český prezident prohlásil, že si na „záznamech“ z pochodu v Kyjevě na výročí narození nacionalisty Stepana Bandery 1. ledna všiml výzev k zabíjení Poláků, Židů a komunistů. „Viděl jsem videozáznam z manifestace několika tisíc lidí na Majdanu, kteří šli s Banderovým heslem, a demonstranti ho provolávali. To heslo znělo Smrt Polákům, Židům a komunistům bez milosrdenství,“ prohlásil prezident.

LN poukazují na skutečnost, že ač byl pochod sledován, nikdo jiný nic podobného nezaznamenal. „Nereportovalo se o něm v žádném jinak obsáhlém zpravodajství, a to včetně toho na státem kontrolovaných ruských stanicích, které by si tuto příležitost pravděpodobně nenechaly ujít. Nejblíže Zemanovým slovům bylo provolávání hesla Sláva Ukrajině, smrt nepřátelům, které na pochodu zaznělo,“ uvádí deník.

Důležité je, že protestoval pan prezident…

Kde to tedy prezident viděl?  Hradní kancelář dostala opakovaně novinářskou žádost LN o zveřejnění zdroje, o který Zeman opírá svá tvrzení. Ta ho prý odmítla poskytnout. A mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se včera na pravidelné tiskové konferenci držel pouze obecné odpovědi, že „patřičných informací je plný internet“.

Konkrétní webovou stránku nebo televizní stanici, kde měl Zeman zmíněný „videozáznam“ vidět, nesdělil. Novináři mluvčímu položili otázku, jak si Miloš Zeman vysvětluje fakt, že proti domnělým pogromistickým výzvám proti Polákům a Židům dosud neprotestovala ani izraelská ani polská vláda.

„To není důležité. Důležité je, že protestoval pan prezident proti akci nápadně připomínající nacistické pochody ve 30. letech 20. století,“ dodal Jiří Ovčáček.

Podle LN je pravděpodobné, že si Zeman, známý svými proruskými postoji a odporem k postmajdanovské Ukrajině, provolávání zmíněného hesla vymyslel, a proto odmítá říct, kde záznam viděl.

Vše prý bude mít ještě dohru

Proti slovům české hlavy státu coby „vylhaným nařčením“ se ohradili mnozí Ukrajinci na sociálních sítích a také ukrajinská ambasáda v Praze. Ve své kritické reakci ale zároveň dala najevo, že jsou pro ni důležitá stanoviska české vlády, nikoli Miloše Zemana.

Česká vláda k nejnovějšímu vyjádření prezidenta nevydala žádné stanovisko. LN však zjistily, že ministerstvo zahraničí se bude jeho vystoupením zabývat. „Příští týden proběhne pracovní výbor, který připraví témata pro první z avizovaných pravidelných setkání pěti zástupců vlády a parlamentu s prezidentem o zahraniční politice. Budou mezi ně patřit také tyto výroky Miloše Zemana a zdroje, z nichž prezident čerpá,“ citují LN mluvčí ministerstva Michaelu Lagronovou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…