Zabit, zraněn, pohřešován. Podle západu ztratilo Rusko čtvrt milionu vojáků

22.07.2023 9:43 | Analýza

Britský ministr obrany Ben Wallace řekl, že od počátku rozsáhlého vpádu na Ukrajinu bylo zabito, zraněno, či je pohřešováno na čtvrt milionu Rusů. „Ztráty na životech jsou strašlivé,“ prohlásil Wallace. Rusové jsou podle něj „křehčí“, než jsou ochotni si připustit. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se mění poměry sil v okolí Kremlu.

Zabit, zraněn, pohřešován. Podle západu ztratilo Rusko čtvrt milionu vojáků
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Britský ministr obrany Ben Wallace se domnívá, že v současnosti není situace v ruské armádě dobrá. „Podívejte se na vyhazované generály, na Prigožina. Jestli někdo loni předpovídal, že Prigožin bude pochodovat na Moskvu, tak generál Surovikin, který v současné době ‚odpočívá‘ v Moskvě, je jeden z jejich nejschopnějších generálů. Takže rozkol v hierarchii ruské armády je velmi reálný a ztráty na životech jsou strašlivé,“ poznamenal Wallace. Na jeho slova upozornil server Kyiv Post.

Wallace tvrdí, že od počátku ruského vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 bylo dosud zabito, zraněno, či je pohřešováno na čtvrt milionu mužů. Tento odhad britského ministra se v podstatě shoduje s ukrajinskými odhady počtu zabitých, zraněných a nezvěstných Rusů. Podle Ukrajinců jich je na 240 tisíc. Šéf norského ministerstva obrany Eirik Kristoffersen v lednu 2023 odhadl počty zabitých či zraněných Rusů na 180 tisíc. O měsíc později The New York Times s odvoláním na západní zdroje napsal, že bylo zabito či zraněno na 200 tisíc vojáků Ruské federace.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Telegramové kanály spřízněné se soukromou armádou PMC Wagner Jevgenije Prigožina píší, že wagnerovci na Ukrajině nasadili na 78 tisíc bojovníků. A že 40 tisíc z nich bylo zraněno, 22 tisíc zabito, a že jen 16 tisíc jich prošlo kampaní na Ukrajině bez úhony. Vzhledem k situaci může podle Wallaceho tuto válku Ukrajina vyhrát. „Myslím, že je možné vyhrát. Myslím, že Rusko je mnohem křehčí, než si Rusové chtějí připustit.“

Šéf CIA William Burns v souvislosti s wagnerovci poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin se možná nevzdal myšlenky na pomstu Prigožinovi a wagnerovcům. „Jsme svědky velmi složitého tance,“ řekl ve čtvrtek šéf CIA. Na jeho slova upozornila BBC. „Putin je člověk, který si obecně myslí, že pomsta je pokrm, který je nejlepší podávat studený,“ řekl Burns. „Podle mých zkušeností je Putin dokonalým apoštolem odplaty, takže bych byl překvapen, kdyby Prigožin unikl další odplatě.“

Začátkem tohoto měsíce americký prezident Joe Biden naznačil, že existuje riziko, že by šéf Wagnerovy armády mohl být otráven. „Na jeho místě bych si dával pozor na to, co jím. Hlídal bych si jídelníček,“ zavtipkoval Biden. Ředitel CIA tuto větu zopakoval slovy: „Kdybych byl Prigožinem, nevyhazoval bych svého ochutnávače jídla.“

Putin si vytváří image arbitra pořádku v Rusku, a tak 36 hodin trvající vzpoura zanechá v mnoha lidech v zemi otázku, „zda císař neměl šaty, nebo aspoň proč mu trvá tak dlouho, než se oblékne,“ řekl Burns. Podle šéfa CIA by nemělo být překvapením, že tzv. ukrajinská protiofenzíva se ukázala jako „těžký úkol“, protože útok je těžší než obrana a Rusové měli měsíce na přípravu. „Bude to trvat dlouho a nebude snadné dosáhnout pokroku. Jsem však optimista,“ poznamenal Burns.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se mění poměry sil v okolí Kremlu. Nasvědčuje tomu zatčení Igora Girkina, někdejšího ruského důstojníka, jenž dlouhodobě kritizuje způsob, kterým ruský prezident Vladimir Putin vede válku na Ukrajině.

„Zatčení bývalého ruského důstojníka a zapáleného ultranacionalisty Igora Girkina (Strelkova) 21. července může být veřejným projevem změny poměru sil mezi kremelskými frakcemi, možná v neprospěch ruské Federální bezpečnostní služby (FSB), v níž Girkin sloužil,“ napsal ISW. „Z ruského zdroje spojeného s ruskými bezpečnostními službami unikl dokument – schválený po Wagnerově vzpouře –, v němž ruská prezidentská administrativa údajně nařizuje ruským úřadům ‚přijmout represivní opatření proti nepříčetným osobám, včetně Strelkova-Girkina‘,“ pokračoval ISW.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že spolu s tureckým prezidentem Erdoganem pracuje na obnově obilné dohody, v „modifikované“ podobě. Zelenskyj podle CNN řekl, že v telefonickém rozhovoru s Erdoganem „koordinoval úsilí“ o obnovení černomořské dohody o dodávkách obilí. A že svému tureckému protějšku poděkoval „za plodné setkání“, které se konalo v Istanbulu na začátku tohoto měsíce, a také za „zásadový postoj Turecka k členství (Ukrajiny) v NATO“. Ukrajinský vůdce zmínil, že požádal Erdogana o pomoc při výměně zajatců a že diskutoval o svém mírovém plánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

...zatímco Ukrajina neztratila ani jednoho muže., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 22.07.2023 10:39:50
Zprávy o ztrátách Ukrajiny se nesmí zveřejňovat, jinak by byl západ v depresi a NATO by přestalo dodávat zbraně a munici, kterou už Ukrajina nemá.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…