Zabití Okamury: Byl opilý, hájí Roma jeho „kolega“

07.09.2021 13:11

Romské organizace se houfně distancují od výroků člena Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje Ladislava Márthy, který vyzýval Romy k pobodání šéfa SPD Tomia Okamury. Podle předsedy Romské demokratické strany Miroslava Tancoše ale k pobouření není důvod. „Byla to ironie, dělal si z toho srandu a nemyslel to vážně,“ řekl Tancoš s tím, že Mártha byl jen „připitý“.

Zabití Okamury: Byl opilý, hájí Roma jeho „kolega“
Foto: Screen Facebook
Popisek: Z videa, kolujícího internetem. Proti Okamurovi, do akce, bodat

Anketa

Je generace lidí narozených po roce 1980 připravena plně převzít vládu nad Českem?

3%
95%
hlasovalo: 10894 lidí

„Měli bychom probrat závažnou věc, co se týče pana Okamury. Víte dobře, že chce odejmout dávky v hmotné nouzi a dávky na bydlení. My s tím nesouhlasíme a budeme proti tomu bojovat. Takže všichni do boje, akce, nože a budeme ho takhle pěkně bodat. Tady máš, Okamuro!“ říká na videu ze začátku srpna Ladislav Mártha a bere si nůž od příboru a za potlesku ostatních předvádí, jak má takové bodání vypadat.

„Všichni Romáci by měli jít do boje s tím, že by toho Okamuru měli odstranit. Je to rasista, dobře to víme, a nechceme, aby dál pokračoval ve vládě nebo ve Sněmovně,“ pokračuje Mártha s tím, že i ostatní strany jsou rasistické. „Jedna strana je k nám nakloněná, a to jsou Piráti,“ oznámil dále. Protože díky Pirátům se pozastavilo projednávání návrhu SPD na změny v dávkách hmotné nouze a příspěvcích na bydlení.

Průběh jednání romský předák na nahrávce shrnul lapidárně: „A můžeme děkovat komu? Jedině Pirátům. Takže všichni budete volit jedině Piráty,“ přikázal. „Všichni Romové by měli jít k volbám a dát tam lístek Piráti. Nesmí se dopustit, aby nějaký Rom hlasoval pro Okamuru. Nesmíme dopustit, aby nám tady vládnul takový člověk, který je rasista a nemá tady co pohledávat,“ dodal a zopakoval, že Romům naklonění jsou Piráti.

Video na svém profilu sdílel i sám Okamura. „Romští předáci z Libereckého kraje ve videu vyzývají všechny Romy k tomu, aby vzali nože a pobodali Okamuru a k odstranění mojí osoby,“ napsal šéf SPD. „Jako důvod Romové ve videu uvádí to, že Okamura chce ukončit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. A zároveň Romové ve videu vyzývají ostatní Romy k tomu, aby ve volbách volili Piráty, kteří chtějí dávky zachovat,“ dodal Okamura, kterého již kontaktovala policie.  

Na videu mluví v současné době již bývalý člen Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje (KRRLK) Ladislav Mártha, se kterým organizace po zveřejnění příspěvku spolupráci rozvázala a od výroků se distancovala.

„Když jsme obdrželi informace, že zmiňovaný kolega vysílá a obsah vysílání může někdo považovat za nenávistný vůči někomu, hned jsme ho upozornili, aby sjednal okamžitou nápravu, jelikož toto chování odsuzujeme a není v souladu s posláním našeho spolku ani osob v něm figurujících. A to i přesto, že vysílal ve svém volném čase nikoliv ve výkonu zaměstnání, či ve výkonu funkce člena spolku,“ uvedla koalice v prohlášení podle informací serveru Idnes.cz.

„KRRLK, z. s., dlouhodobě ctí hodnoty, jako je vzájemná úcta, respekt k člověku, sbližování se a dialog, o kterém věříme, že může věci posunout správným směrem. Každý náznak nenávisti, diskriminace nebo rasismu naopak odsuzujeme a takové chování považujeme za nepřípustné,“ dodala koalice. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Od videa se distancovaly i další romské organizace, jako Roma Tanvald z.s., Romany art workshop z.s. a Comunités z.s. „Odsuzujeme jakékoli nabádání k násilí, využívání politických mítinků k násilnému prosazování vlastních politických názorů, etnické nesnášenlivosti či dokonce rasismu, rasismu naopak. Je potřeba upozornit na ty, kteří toto chování podporují, svolávají a organizují ‚romské‘ odbojové skupiny,“ uvedly organizace ve společném prohlášení.  

„Zcela kategoricky tak odsuzujeme chování jednoho z členů spolku Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje, a dalších spřízněných osob (...). Vyzýváme tak samotné Romy, žijící v Libereckém kraji, politické představitele i veřejné instituce romského i neromského života, aby se od takovýchto jedinců distancovali a jejich jednání razantně odsoudili,“ rázně se od Márthy distancují.  

Překvapivě se ale k videu postavil předseda Romské demokratické strany Miroslav Tancoš, který na akci seděl u stolu s Márthou. „Byla to ironie, dělal si z toho srandu a nemyslel to vážně,“ prohlásil Tancoš s tím, že Mártha byl jen trochu opilý. 

Případem se ale již zabývá policie kvůli podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování. „Potom, co se v internetovém prostoru objevilo video, ve kterém hlavní řečník zaznamenané schůzky hovoří o fyzickém útoku na poslance Parlamentu České republiky pana Tomia Okamuru, jsme zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování,“ uvedla médiu tisková mluvčí Krajského ředitelství Police ČR v Liberci Ivana Baláková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…