Zabránili jsme mnohem větší škodě, hájí radní Vorlíčková smlouvu na Opencard

26.03.2013 17:36

Radní hlavního města Prahy v úterý obvinila policie kvůli kauze Opencard. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se k tomu vyjadřovala pražská radní pro informatiku za TOP 09 Eva Vorlíčková. Podle ní jsou obvinění absurdní. Vorlíčková si za uzavřením smlouvy stojí. Tvrdí, že se tak zabránilo mnohem větší škodě.

Zabránili jsme mnohem větší škodě, hájí radní Vorlíčková smlouvu na Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Vorlíčková přiznala, že se s obviněním policii ještě neseznámila a neví, co je podstatou obvinění. Přesto radní trvá na podání stížnosti na policii.

Obvinění je absurdní. Pomocí smlouvy jsme zabránili mnohem větší škodě

„Stížnost podávat budeme. Obvinění je absurdní. Tím, že jsme uzavřeli smlouvu, jsme zabránili mnohem větší škodě,“ myslí si radní pro informatiku.

Moderátor Martin Veselovský jí v té souvislosti vyčetl, že v úterý vystupovala na tiskové konferenci před národem bez toho, aby četla obvinění. „Ano, neučinila jsem tak. Tisková konference se konala hned po skončení rady,“ uvedla Vorlíčková.

Pokud jsme se nechtěli vrátit k papírovým kuponům, museli jsme smlouvu uzavřít

Podle Vorlíčkové bylo nutné uzavřít s firmou Haguess novou smlouvu. „Nám nic jiného nezbývalo, pokud jsme nechtěli celý projekt zrušit. Abychom mohli vůbec pokračovat a nevrátit se k papírovým kuponům, museli jsme navázat nové vztahy s firmou Hagues,“ prohlásila. Pokud by smlouva nebyla uzavřena, nemusely by karty v Praze správně fungovat.

Smlouva se vztahuje jen na služby a úpravy a údržby softwaru. Hagues je totiž výhradním držitelem licencí a autorských práv a nechce připustit, aby do toho zasahoval někdo jiný. Většinu dalších věcí už převzal pod svou správu magistrát hlavního města.

Haguesu zaplatíme 28 milionů ročně. To je adekvátní

„Haguesu ročně platíme 28 milionů. Ve srovnání s tím, co jsme jim zaplatili – 1,25 miliardy – mi to připadá adekvátní,“ míní Vorlíčková. Celý projekt prý stál 1,25 miliardy v období od roku 2006 do roku 2011.

Radní za TOP 09 odmítla, že by bylo možné vypsat veřejné výběrové řízení. Brání tomu autorská práva na software, která vlastní právě firma Haguess. „Původní smlouva byla nastavená tak, že jsme vlastně chyceni do pasti, dokud nenajdeme způsob, jak z toho vycouvat,“ namítla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…