Začalo to seriózně, pak se ale Petrov a Zahradil už neudrželi. Těžké bombardování lovců „dezinformátorů“

02.08.2021 16:56

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov vyjádřil názor, že by plukovník Michal Koudelka měl v čele BIS skončit, vláda Andreje Babiše by se měla zachovat jako nezávislý orgán a jmenovat někoho jiného. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) Petrova promptně varoval: Už si na tebe vedou svazek.

Začalo to seriózně, pak se ale Petrov a Zahradil už neudrželi. Těžké bombardování lovců „dezinformátorů“
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) spolu dnes mají probírat další osud ředitele BIS plukovníka Michala Koudelky. Není tajemstvím, že si Miloš Zeman přeje Koudelkův konec ve funkci, a jeho práci hlasitě a opakovaně kritizuje. Naproti tomu většina expertů nebo partneři zahraničních tajných služeb Koudelkovu práci oceňují. Platí to i o americké CIA.

Pravicová opozice by si přála, aby Koudelka pokračoval v úřadu dalších 5 let, ale Babiš, který o tom spolu s vládou může rozhodnout, se prozatím jednoznačně nevyjádřil. Stávající mandát přitom Koudelkovi vyprší za pár dní - v půli srpna.

Podle člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání by se vláda projevila jako suverénní orgán, kdyby Koudelku z čela BIS odstranila a jmenovala někoho jiného, kdo by byl méně čitelný pro Rusko.

„Šéf BIS Michal Koudelka je z hlediska Američanů spolehlivý a ochotný, z hlediska Ruska předvídatelný. V polovině srpna mu končí funkční období. Buď ho vláda jmenuje na druhé funkční období, nebo jmenuje na jeho místo někoho jiného. Nebo nejmenuje nikoho a vedení BIS přejde na statutárního zástupce ředitele. Prezident chce, aby skončil, z hlediska vlády by bylo nejméně kontroverzní protáhnout jmenování šéfa BIS až na další vládu. Jmenovat někoho méně čitelného pro Rusy a více suverénně rozhodujícího v rámci mezinárodních bezpečnostních struktur nyní, by bylo velmi nezávislé rozhodnutí vlády,“ napsal Petrov.

Petrov a BIS

Když si to přečetl europoslanec Jan Zahradil (ODS) Petrova okamžitě varoval. „Už si na tebe vedou svazek.“

„Tímto statusem ses definitivně zařadil mezi agenty východních nepřátelských mocností. Evropské hodnoty, Čeští elfové, Kalenský, Alvarová atd. už si na tebe vedou svazek. Welcome,“ napsal doslova.

Petrov a BIS

Petrov odpověděl, že už se v monitoringu dezinformátorů objevuje, protože jeho slova už nejednou citoval ruský státní Sputnik. „Jj. Vyjíždím v monitoringu dezinformatorů, protože moje posty někdy cituje Sputnik. Nebylo pro mě záchrany,“ konstatoval.

Petrov a BIS

Pánové se poté shodli, že publicistka Alexandra Alvarová, která věnuje pozornost ruské propagandě, vlastně navazuje na práci komunistických normalizátorů, jen přehodila světové strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…