Záchrana planety! Nesmíme polevit, slyšel Fiala. Jde o předsednictví

16.06.2022 12:40

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) přivítal v Praze předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou. Oznámil, že s ní debatoval o ruské válce na Ukrajině a také o tom, jak Ukrajině dále pomáhat, ale také o energetické a ekonomické krizi, které postihly celou EU. Metsolaová mimo jiné zdůraznila, že se nesmí zapomínat ani na ekologické cíle EU. „Ty jsou o záchraně naší planety. A tady opravdu nesmíme polevit,“ uvedla.

Záchrana planety! Nesmíme polevit, slyšel Fiala. Jde o předsednictví
Foto: Screen Youtube
Popisek: Roberta Metsolaová, předsedkyně Evropského parlamentu

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil po jednání s Robertou Metsolaovou, předsedkyní Evropského parlamentu a maltskou političkou, na společné tiskové konferenci.

„Je pro mě ctí i radostí, že jsme tady před začátkem českého předsednictví EU mohli přivítat předsedkyni Evropského parlament,“ začal Fiala. „Já musím velice ocenit přístup paní Metsola k České republice a k českému předsednictví. Já musím říct, že jsme měli možnost se několikrát setkat a její rady nám velice pomohly,“ pokračoval před kamerami ČT s tím, že si obě strany vyjasnily, co od českého předsednictví očekávají.

Fiala s Metsolaovou debatovali o tom, jak dál podporovat Ukrajinu v její obraně před ruskou invazí, věnovali pozornost i otázce poválečné obnovy Ukrajiny, ale také uprchlické krizi.

Stranou pozornosti obou politiků však nezůstala ani vysoká inflace v EU a otázka energetické politiky EU. Fiala v této souvislosti zdůraznil, že pro Česko je naprosto zásadní, aby v budoucích plánech EU hrála roli možnost využít i jadernou energií. To je podle Fialy pro Česko naprosto klíčová otázka.

Metsolaová zdůraznila, že je třeba řešit rostoucí ceny potravin i energií. Ačkoli prý mají Malta a Česko na některé věci rozdílné pohledy, jedna věc obě země spojuje. Vědomí, že svobodu a demokracii je třeba hájit.

„Jedna z věcí, o které jsme hovořili, byla migrace. Je na čase se zamyslet nad tím, co můžeme zlepšit, protože některá legislativa byla zablokovaná. To je něco, co já velmi obtížně vysvětluji svým voličům, ale jsem tu mírně optimistická. České předsednictví se bude muset ujmout i dalších otázek, jako je minimální mzda a rovné zastoupení mužů a žen,“ pokračovala politička.

„My si musíme uvědomit, že přebíráme předsednictví v době, kdy se řada věcí mění. Slovo flexibilita je tu opravdu na místě,“ pravil Fiala.

Další informace naleznete zde

Také Metsolaová uznala, že žijeme v náročné době.

„Kdo by si byl pomyslel, že budeme mít šest balíčků sankcí a budeme diskutovat o tom, kdo je zodpovědný za válečné zločiny na našem kontinentu. A že budeme muset debatovat o otázkách zajištění geopolitické bezpečnosti,“ poznamenala Metsolaová.

České předsednictví má prý ještě jeden úkol.

„Abychom nedopustili, že převáží únava z války,“ zaznělo od političky.

Fiala se připojil.

„I tato krize nás poučuje, že musíme být nezávislejší a soběstačnější a nemůžeme být tolik závislí na nedemokratických režimech a nebo že v případě jiných krizí nebudeme i ekonomicky nepřipraveni. To je také o ekonomické odolnosti. ... Musíme pracovat také na tom, abychom v některých koncových produktech byli soběstačnější. Jako příklad bych mohl uvést čipy,“ pravil Fiala.

Metsolaová zdůraznila, že nelze zapomínat ani na ambiciózní ekologické cíle EU.

„Ty jsou o záchraně naší planety. A tady opravdu nesmíme polevit,“ zdůraznila. „Lidé nám také říkají, že chtějí vidět vice Evropy, při řešení velkých evropských krizí,“ prozradila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…