Zachráníme spalovací motory? Zdechovský: Máme předsednictví, to je šance

13.06.2022 13:04 | Glosa

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský odpověděl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na otázky, jak funguje Evropský parlament a zda je ještě nějaká šance, že spalovací motory v roce 2035 neskončí.

Zachráníme spalovací motory? Zdechovský: Máme předsednictví, to je šance
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Dobrý den, zajímalo by mě, kolik času trávíte v ČR a kolik v Bruselu? A jako europoslanec v rámci EP taky cestujete jako poslanci u nás? Vidím vás tu často a napadlo mě, že vůbec nevím, jestli parlament v EU funguje jako u nás, nebo jak,“ zeptala se Zdechovského čtenářka Milena.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15392 lidí

„Evropský parlament je samozřejmě specifický v tom, že v něm zasedají lidé z mnoha různých států. S prací poslance EP je samozřejmě spojené pravidelné cestování mezi Českem a Bruselem či Štrasburkem. Obvykle trávím větší část pracovního týdne v Bruselu (případně ve Štrasburku, pokud je tam plenární zasedání) a část v Česku, kam se pravidelně vracím zpět. Poslanci dále mají i tzv. zelené týdny, které mají vyhrazené pro práci ve svém obvodě, což znamená v mém případě celé Česko,“ poznamenal Zdechovský.

Další otázka se týkala spalovacích motorů. „Je ještě nějaká šance, že spalovací motory v roce 2035 neskončí? A ví se, jak dlouho se s nimi bude moci ještě jezdit poté, co se nebudou vyrábět?“ zeptal se čtenář.

„Zákaz by se týkal prodeje nových vozů a neřeší se, jak dlouho poté budou vozy se spalovacím motorem moci jezdit. Celý návrh jde nyní do trialogu, kde se má sladit pozice Rady EU (států), Evropské komise a Evropského parlamentu. O výsledném kompromisu se bude pak znovu hlasovat v Evropském parlamentu a na Radě EU. Česku zde může výrazně nahrávat, že návrh se bude projednávat během našeho předsednictví a česká vláda se k zákazu spalovacích motorů staví výrazně kriticky,“ poznamenal Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…